Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Retur piese de schimb. Cum procedam in ce priveste declararea in Intrastat?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: nota de credit, declaratia intrastat, piese de schimb

In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate comerciala, persoana juridica romana si platitoare de TVA, achizitioneaza piese de schimb din Italia pentru motociclete utilizate in competitii sportive.


La intelegerea cu furnizorul italian, dupa terminarea competitiei sportive, piesele de schimb neutilizate au fost returnate. La data achizitiei intracomunitare, societatea comerciala, persoana juridica romana, nu avea obligatia intocmirii declaratiei INTRASTAT.

Pentru restituirea pieselor societatea italiana a emis o Nota de credit. La data Notei de credit societatea are obligatia depunerii declaratiei INTRASTAT.

Trebuie declarata in INTRASTAT nota de credit? Daca raspunsul este da, sumele se declara cu semnul minus?

Conform Manualului pentru furnizorii de informatii statistice Intrastat – Partea a-II-a un retur de bunuri pentru care tranzactia originala a fost inregistrata sub codul 1 trebuie declarat pentru Intrastat, prin utilizarea codului de natura tranzactiei 2, dar numai daca exista obligatia de declarare pentru fluxul aferent returului de bunuri (adica pentru fluxul de expedieri intrucat bunurile parasesc teritoriul Romaniei). Cu alte cuvinte, in declaratia Intrastat nu se pune problema declararii unei tranzactii cu semnul minus intrucat este vorba de declararea miscarii fizice a bunurilor, pentru care obligativitatea depunerii declaratiei Intrastat este diferita in functie de pragurile valorice pentru fiecare flux (introduceri intracomunitare si expedieri intracomunitare).

Din acest motiv returul de bunuri, pentru care furnizorul emite o nota de credit (o factura cu semnul minus) se declara pe fluxul de expedieri (nu pe cel de introduceri), dar numai daca societatea are obligatia depunerii declaratiei Intrastat si pentrul fluxul expedieri prin depasirea pragului valoric de 900.000 lei (valabil pentru 2015).

In plus, fiind vorba de piese de schimb vor fi avute in vedere si precizarile de la sectiunea 1.3.15 din manualul respectiv in sensul ca, daca societatea a achizitionat piesele pentru efectuarea de reparatii si nu pentru comercializare (ca marfa), atunci fluxul de piese de schimb nu se declara in declaratia Intrastat.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Retur piese de schimb. Cum procedam in ce priveste declararea in Intrastat?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016