Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Rezolutiune contract. Stornare incasari partiale. Care e procedura corecta?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: stornare incasari partiale, stornari, echipament, tva, avans

In cazul de mai jos, o firma care a livrat in 2014 un echipament cu TVA 24% pentru care s-a primit incasari partiale. Echipamentul nu a putut fi folosit (e nevoie de personal specializat) si platit integral de catre client asa ca anul acesta in 2016 s-a hotarat restituirea acestuia (prin rezolutiunea contractului inital) catre furnizor.

In calitate de furnizor, firma doreste sa vanda echipamentul altui client. Partea initala de avans este retinuta de catre societate. O transa urmeaza sa o restituie, iar diferenta (care nu a fost platita) este suma la care s-a evaluat echipamentul restituit (suma care ar trebui sa si inchida debitul neachitat).

Restituirea echipamentului (stornare) s-a facut cu TVA 24%.  Vom vedea daca operatiunea este corecta din punct de vedere al TVA-ului,in baza carui document ar putea fi restituita partea din transa, precum si cine ar avea obligatia de a intocmi respectivul document.

In cazul returului de bunuri, are loc ajustarea bazei de impozitare a TVA de catre furnizor conform prevederilor  art. 287  "Ajustarea bazei de impozitare a TVA", lit.  b) din Legea nr. 227/2015
privind Codul fiscal aplicabil din 2016:    

"Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:.....    b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive/definitive si irevocabile, dupa caz, sau in urma unui arbitraj. "

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 32 alin.  (3) din normele de aplicare ale art. 287 lit. b)  prin care se reglementeaza in mod expres faptul ca restituirea bunului nu este echivalenta cu o livrare de bunuri efectuata de  cumparator catre vanzatorul initial "In sensul art. 287 lit. a) si b) din Codul fiscal, desfiintarea unui contract reprezinta orice modalitate prin care partile renunta la contract de comun acord sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau a unui arbitraj. In cazul bunurilor, daca desfiintarea contractului presupune si restituirea bunurilor deja livrate, nu se considera ca are loc o noua livrare de la cumparator catre vanzatorul initial. .... ".

La ajustarea bazei de impozitare in anul 2016 trebuie respectat acelasi regim de impozitare aplicat pentru livrarea initiala, aspect reglementat in mod expres prin art.  282 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii", alin. (9) "In cazul evenimentelor mentionate la art. 287, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 25  alin. (2) din normele de aplicare ale art. 282    " (2) In aplicarea art. 282 alin. (9) din Codul fiscal, in cazul in care intervin evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, ulterior datei la care se modifica cota de TVA si/sau regimul de impozitare, pentru ajustarea bazei de impozitare sunt aplicabile cota si regimul de impozitare ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente. Pentru operatiunile a caror baza impozabila este determinata in valuta, cursul de schimb valutar utilizat pentru ajustarea bazei de impozitare este acelasi ca al operatiunii de baza care a generat aceste evenimente, respectiv cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea de baza. ……. "
         
Deci, pentru returul bunului respectiv,  furnizorul emite o factura, cu semnul minus, prin care  aplica acelasi regim de taxare si aceiasi cota de TVA 24%, utilizata si la livrarea initiala a bunului  respectiv. Astfel, ati procedat corect prin emiterea facturii de stornare, aplicand cota TVA 24%. Factura de stornare se emite la valoarea negociata intre parti care poate fi mai mica decat suma initiala.  Deci, suma  transei care va trebui restituita cumparatorului va rezulta din evidenta contabila, dupa inregistrarea facturii de stornare emise la valoarea stabilita de catre cei doi parteneri.  
    
In concluzie, factura de stornare trebuie intocmita de catre furnizor dupa rezolutiunea/desfiintarea contractului, fara a fi corecta emiterea de catre cumparator a unei facturi de livrare cu ocazia returului bunului respectiv.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras  - Consultant fiscal



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Rezolutiune contract. Stornare incasari partiale. Care e procedura corecta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016