Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Scaderi de preturi afisate de marii retaileri. Ce spune Consiliul Concurentei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: reducerea tva, alimente, preturi, consiliul concurentei, concurenta

Reducerea TVA la alimente pare sa isi fi facut cunoscute efectele in piata. Chiar daca au existat voci care au sustinut ca dupa o scurta perioada de timp s-a revenit la preturile de dinainte de reducerea, Consiliul Concurentei aduce argumente impotriva acestei ipoteze.


Potrivit declaratiilor facute de presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, pentru Agerpres, marii retaileri au redus preturile la produse alimentare cu 12,8%, iar magazinele traditionale cu 9,1%, dupa reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%.

"Ca urmare a reducerii TVA la produse alimentare de la 1 iunie, preturile au scazut atat in comertul traditional, cat si in cel modern: 12,8% in comertul modern si 9,1% in comertul traditional. Se observa ca scaderea preturilor in comertul modern a fost mai pronuntata decat in cazul comertului traditional, reducerea de TVA fiind transmisa aproape integral catre consumatori. Am luat in considerare pentru aceasta analiza un cos de 18 produse de baza", a declarat Bogdan Chiritoiu, pentru sursa de mai sus.

In opinia acestuia, reducerea mai mica de pret din zona comertului traditional ar putea fi pusa pe seama faptului ca, in acest sector, concurenta nu este foarte intensa, iar o alta cauza ar putea fi evaziunea mare.

De asemenea, presedintele Consiliului Concurentei a precizat ca nu au fost observate cresteri mari de pret inainte de 1 iunie, ci numai cresteri reduse, respectiv o majorare la sfarsitul lunii mai de sub un procent.

Totodata, acesta a mentionat ca institutia va continua sa monitorizeze preturile din magazine si in lunile urmatoare, scopul principal al analizei fiind acela de a vedea daca ar putea sa apara intelegeri anticoncurentiale intre retaileri.

"In cazul in care concurenta functioneaza bine si companiile nu se inteleg intre ele, atunci ma astept ca reducerile de taxe sa se transfere in pretul la raft. Daca nu vad procesul acesta de reducere, atunci este posibil sa fie rezultatul unei intelegeri, dar poate fi o consecinta a puterii de piata pe care o are retailerul, mai ales daca nu are niciun concurent in zona si are public captiv", a adaugat Chiritoiu, citat de aceeasi sursa.

In plus, acesta a amintit ca retailerii nu pot fi obligati sa reduca preturile ca urmare a scaderii taxelor, dar ca in acest sector concurenta este foarte puternica si o asemenea decizie ar fi echivalenta cu o "sinucidere economica".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Scaderi de preturi afisate de marii retaileri. Ce spune Consiliul Concurentei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016