Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Scutire TVA si achizitie intracomunitara. Cum procedam cand societatea nu are CMR?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: scutire tva, lipsa cmr, achizitie intracomunitara, tva, servicii, bunuri, livrare

In cazul de mai jos, o societate din Romania cumpara un utilaj de la o societate din Franta FR1 (achizitie intracomunitara) pe care il vinde mai departe catre o alta societate din Franta FR2 (livrare intracomunitara). Pentru aceste operatiuni societatea din Romania nu are CMR deoarece utilajul a plecat de la FR1 la FR2. Facturile a fost emise cu scutirea de TVA aferenta livrarilor si achizitiilor intracomunitare.


In acest caz se poate aplica scutirea de TVA aferenta operatiunilor intracomunitare si daca aceste facturi de declara in D390?

    In primul rand, trebuie retinut faptul ca  achizitia bunurilor de la FR1 din Franta   nu reprezinta pentru firma din Romania o achizitie  intracomunitara de bunuri in Romania, impozabila in Romania, astfel incat valoarea acesteia  sa se raporteze  atat  prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18, cu report la randul 5.1 si 18.1 cat si prin  declaratia informativa cod 390 cu simbolul A.

Practic, operatiunea nu reprezinta pentru firma din Romania  o achizitie intracomunitara de bunuri deoarece  locul achizitiei de bunuri nu este in Romania.  De asemenea, nu se poate considera ca FR1 efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA. Astfel, cumpararea bunurilor  de  la vanzatorul FR1  din Franta  nu reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri asa cum este definita prin articolul   130^1 "Achizitiile intracomunitare de bunuri", alin. (1), din care rezulta ca achizitiile intracomunitare se refera la  "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor".

De asemenea, prin art. 132^1 alin.  (1) se reglementeaza in mod expres faptul ca  locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. Conform prevederilor de la pct. 9 alin. . (1) din normele  metodologice de aplicare ale art. 130^1 alin. (1) din Codul fiscal, " …achizitia intracomunitara de bunuri este definitia "in oglinda" a definitiei livrarii intracomunitare de bunuri prevazuta la art. 128 alin. (9) din Codul fiscal, respectiv daca in statul membru din care incepe expedierea sau transportul bunurilor are loc o livrare intracomunitara de bunuri, intr-un alt stat membru are loc o achizitie intracomunitara de bunuri in functie de locul acestei operatiuni stabilit conform prevederilor de la art. 132^1 din Codul fiscal. Valoarea operatiunii efectuate reprezinta pentru cumparatorul din Romania o achizitie de bunuri neimpozabila in Romania care se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau  neimpozabile…".

Cumparatorul din Romania efectueaza o achizitie de bunuri taxabila in Franta deoarece locul livrarii este in Franta pentru FR1, asa cum locul achizitie de bunuri pentru firma din Romania este in Franta, fara a fi in Romania.    

In al doilea rand,  vanzarea acelorasi bunuri catre FR2 nu reprezinta pentru firma din Romania o livrare intracomunitara de bunuri   ca operatiune scutita cu drept de deducere conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal aplicabil in Romania deoarece bunurile nu sunt  expediate/livrate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul Frantei. Practic, livrarea este neimpozabila in Romania deoarece nu are loc pe teritoriul Romaniei. Pe factura emisa se inscrie mentiunea "neimpozabil in Romania art. 126 alin. (1) din Codul fiscal". Factura emisa   se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari   intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal: ".  Livrarea efectuata catre FR2 reprezinta pentru societatea din Romania o livrare taxabila in Franta prin aplicarea cotei de TVA din Franta, de exemplu, cota standard de 20%.   

         In concluzie, in baza argumentelor prezentate, niciuna din cele doua operatiuni realizate de catre firma din Romania nu reprezinta operatiuni intracomunitare cu bunuri  impozabile in Romania, motiv pentru care valoarea acestora nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES.

        Astfel, daca societatea din Romania nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Franta  pentru cele doua operatiuni realizate pe teritoriul Frantei, valoarea operatiunilor astfel efectuate, neimpozabile in Romania,  se inscrie  in jurnalul pentru cumparari si in jurnalul pentru vanzari intr-o coloana distincta, alocata operatiunilor neimpozabile in Romania care se  raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:

    in cazul achizitiilor la randul 26 "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau  neimpozabile…,;
    in cazul livrarilor la randul 3 "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul  livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari   intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal: ".

   Pentru a fi impozabila in Romania d.p.d.v. al TVA, operatiunea trebuie sa indeplineasca patru conditii cumulative mentionate la articolul 126, alin. (1):  

1. operatiunea sa fie o livrare de bunuri sau o  prestare de servicii, in sfera taxei, efectuata cu plata;
2. locul de livrare a bunurilor sau de  prestare a serviciilor sa fie considerat  in Romania,  conform articolului 132 sau 133;
3. livrarea bunurilor sau prestarea serviciului  sa fie realizata de o  persoana impozabila care  actioneaza ca atare;
4. livrarea bunurilor si prestarea serviciilor sa fie  rezultatul desfasurarii unei activitati economice.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Scutire TVA si achizitie intracomunitara. Cum procedam cand societatea nu are CMR?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016