Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii intracomunitare prestate de o societate neinregistrata in ROI. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: prestari servicii, roi, tva, declaratia 390, servicii intracomunitare

O persoana juridica romana platitoare de TVA factureaza servicii catre persoana juridica din Ungaria, platitoare de TVA. Persoana juridica romana nu este inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari si doreste sa emita factura cu TVA romaneasca. Persoana juridica ungara este de acord sa plateasca TVA. Vom stabili astfel cum se va inregistra operatiune in registrul de vanzari si la ce rand se inregistreaza in decontul de TVA. De asemenea, in situatia in care societatea romana are TVA de recuperat la acest moment, vom stabili daca acest TVA va trebui declarat separat si platit.

Solutia consultantului:
In situatia in care serviciile prestate de catre societatea din Romania reprezinta prestari de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) efectuate in beneficiul unei persoane impozabile nestabilita in Romania, dar stabilita in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile, societatea din Romania are obligatia de a se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari in conformitate cu prevederile art. 158 indice 2 din Codul fiscal .

In conformitate cu prevederile art. 219 indice 2 din Codul de procedura fiscala , constituie contraventie efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari fara a fi inscrise, conform legii, in acest registru. Contraventia se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.

In vederea aplicarii unitare a prevederilor privind Registrul operatorilor intracomunitari Ministerul Finantelor Publice a emist Circulara nr. 81544/11.10.2010.

In cuprinsul acesteia se mentioneaza ca, persoanele impozabile care realizeaza prestari intracomunitare de servicii vor considera neimpozabila in Romania prestarea de servicii daca sunt indeplinite conditiile stipulate la pct. 13 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal referitoare la scutirea de TVA, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in ROI.

Astfel, prevederile referitoare la drepturile si obligatiile ce revin persoanelor impozabile care realizeaza operatiuni impozabile nu sunt afectate de neinregistrarea in ROI a persoanelor care realizeaza operatiuni intracomunitare.

Ca atare, in situatia in care serviciile prestate de catre societatea din Romania catre societatea din Ungaria reprezinta servicii pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) si sunt indeplinite conditiile stipulate la pct. 13 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal serviciile nu sunt impozabile in Romania iar societatea va emite factura fara TVA. Serviciile se vor raporta in Decontul de TVA si in declaratia recapitulativa (declaratia 390).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii intracomunitare prestate de o societate neinregistrata in ROI. Regim TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016