Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sistemul TVA la incasare: exigibilitatea sumei TVA colectate in cazul incasarii prin tichete de masa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, ghidul tva, tva la incasare, codul fiscal, tichete de masa, exigibilitatea tva

Vom analiza mai jos cazul unei societati platitoare de TVA care aplica sistemul TVA la incasare. Societatea incaseaza de la clienti tichete de masa. Vom stabili daca TVA-ul se va colecta la incasarea tichetului de la client sau la incasarea contravalorii tichetelor de masa de la emitentul de tichete de masa.


Solutia consultantului:

Asa cum probabil ati constatat si dvs., situatia prezentata nu este reglementata in mod expres nici prin Codul fiscal si normele de aplicare, dar nici prin Ghidul TVA la incasare.

Avand in vedere faptul ca tichetele de masa se primesc de la persoanele fizice drept plata a contravalorii bunurilor cumparate in cadrul comertului cu amanuntul pentru care vanzatorul emite un bon fiscal de incasare a contravalorii bunurilor vandute, fara a fi obligat, prin lege, sa emita o factura, consider ca operatiunea este o exceptie de la aplicarea sistemului TVA la incasare.

In acest context, consider ca incasarea contravalorii tichetelor de masa de la emitentul acestora nu are relvanta pentru exigibilitatea TVA colectata in cadrul comertului cu amanuntnl pentru care este obligatorie utilizarea casei de marcat.   

In opinia noastra, vanzarea cu amanuntul este exclusa de la aplicarea sistemului TVA la incasare chiar daca persoana inregistrata in scopuri de TVA care practica aceasta modalitate de vanzare este obligata sa se inregistreze in sistem doar pentru simplul fapt ca a realizat o cifra a afaceri inferioara plafonului de scutire.

Totusi, aceasta modalitate de vanzare a bunurilor pentru care se aplica regulile generale privind exigibilitatea TVA nu a fost reglementata in mod expres in categoria excluderilor de la art. 134^2 alin. (6) lit. d) din Codul fiscal prin care se stabileste ca persoanele impozabile care au obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare nu aplica sistemul pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:

 "….in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane iuridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber-profesionisti si asocieri fara personalitate iuridica.

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, trebuie retinut faptul ca emiterea facturii este optionala, fiind obligatorie doar la solicitarea primita de vanzator din partea cumparatorului persoana fizica.

Astfel, trebuie retinut ca sistemul TVA este aplicabil doar unei societati comerciale care este obligata, prin natura activitatii desfasurate, sa emita o factura, aspect care rezulta, indirect, din prevederile art. 134^2 alin. (5) din Codul fiscal "in cazul in care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare nu au incasat contravaloarea integrala sau partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, calculate conform dispozitiilor Codului de procedura civila, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii."

In concluzie, suma TVA colectata devine exigibila la data primirii tichetului de masa din partea cumparatorului persoana fizica.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sistemul TVA la incasare: exigibilitatea sumei TVA colectate in cazul incasarii prin tichete de masa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016