Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societate absorbita in urma fuziunii. Putem deduce TVA-ul din facturile emise pe numele firmei?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: societate absorbita, cod fiscal, tva, benficiar, carte funciara, deducerea tva

In cazul de mai jos, se incheie fuziunea a doua societati (SRL), prin absorbtie. Chiar daca se comunica furnizorului de electricitate solicitarea de a transfera contractul de la societatea absorbita la societatea absorbanta, respectiv emiterea de facturi catre aceasta din urma (absorbanta), procedura nu a fost acceptata decat dupa transferul cladirilor in cartea funciara, situatie posibila doar dupa obtinerea certificatului de radiere. Se va vedea astfel daca facturile emise pe numele societatii absorbite sunt deductibile fiscal, la societatea absorbanta.

Conform art. 155 alin. 19 lit. f din Codul fiscal printre informatiile obligatorii pe care trebuie sa le contina factura se numara si denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului.

Avand in vedere ca art. 146 din Codul fiscal conditioneaza deductibilitatea TVA de existenta unei facturi care sa cuprinda toate informatiile prevazute la art. 155, la un eventual control fiscal se poate refuza deductibilitatea TVA din facturile emise pe numele societatii absorbite, in masura in care acestea au fost emise dupa anularea inregistrarii in scop de TVA a acestei societati. Organul de control poate invoca si faptul ca, in cazul unei fuziuni prin absortie, societatea absorbita inceteaza sa existe potrivit art. 250 alin. 1 lit. c din Legea societatilor 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Chiar daca apare excesiva, neacceptarea deductibilitatii este foarte probabila cu ocazia controalelor/inspectiilor fiscale.

Pentru a evita aceasta situatie este recomandabil sa solicitati furnizorului de electricitate, dupa efectuarea inregistrarilor in cartea funciara si rezolvarea transferului contractului, stornarea facturilor emise pe numele vechii societati care a fost absorbita si repunerea lor catre societatea absorbanta, avand in vedere ca fondul tranzactieilor nu se modifica, in conformitate cu prevederile art. 159 din Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Societate absorbita in urma fuziunii. Putem deduce TVA-ul din facturile emise pe numele firmei?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016