Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societate infiintata prin divizare. Inregistrare in scop de TVA. Ce procedura va urma societatea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: divizare, registrul comertului, scopuri de tva, registrul operatorilor intracomunitari, bunuri, reguli fiscale, tva

In cazul urmator, o societate cu activitate principala in domeniul panificatiei a decis divizarea , prin desprinderea activitatii de transport din cadrul activitatii sale. In urma procesului de divizare se va infiinta o noua societate, incepand cu data inregistrarii divizarii la Registrul Comertului. Noua societate se doreste sa fie inregistrata in scopuri de TVA si, de asemenea, in Registrul Operatorilor Intracomunitari(ROI).



Nu se cunoaste daca exista procedura speciala de inregistrare in scopuri de TVA si in ROI a noii societati avand in vedere ca ia nastere prin divizare. In situatia in care va trebui sa urmeze procedura prevazuta in legislatia actuala privind inregistrarea in scopuri de TVA, pana la comunicarea deciziei de inregistrare in scopuri de TVA, societatea nou-infiintata va fi nevoita sa emita facturi fara colectarea TVA pe care sa inscrie mentiunea "regim special art. 152".

De asemenea, nu va putea comunica un cod valid de TVA pentru achizitii/livrari intracomunitare pana la inscrierea in ROI.

Redam mai jos opinia consultantului fiscal in ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA si in ROI a unei societati care se infinteaza in baza unei proceduri de divizare.

O societate noua, nascuta ca urmare a unui proces de divizare, este supusa regulilor fiscale in materie de TVA ca oricare alta societate. Intelegem ca noua societate care ia fiinta prin divizare va efectua imediat operatiuni pentru care are nevoie de cod valid de TVA.
Totusi, facem urmatoarea remarca:
- pentru achizii intracomunitare de bunuri cu valoare totala mai mica de 10.000 euro (respectiv 34.000 lei) nu are obligatia sa se inregistreze in scop de TVA conform art 153 sau 153^1 din codul fiscal, potrivit art. 126 alin. (4) din codul fiscal; in aceasta situatie, scietatea va plati tva-ul in si din tara de expeditie a bunurilor achizitionate intracomunitar;
- in situatia in care depune cererea privind inregistrarea in scop de tva de la infiintare, pina la obtinerea codului de TVA conform art 153, societatea va aplica, intr-adevar, regimul pentru intreprinderi mici conform art. 152 din codul fiscal. In aceasta situatie, pina va avea dreptul de a efectua ajustari de TVA in favoarea sa (in sensul deducerii), dupa obtinerea codului de inregistrare in scop de TVA, pentru taxa platita furnizorilor sai din Romania pe perioada anterioara codului de TVA, conform art. 145 alin. (4) din codul fiscal si punctului 45 alin. (1), (2) si (3) din normele de aplicare.
 
Articolele 153 si 153^1 din codul fiscal nu fac nici o referire speciala privind inregistrarea in scop de TVA pentru o societate infiintata prin divizare, aceasta urmind sa aplice procedura prevazuta de lege pentru inregistrarea in scop de TVA, fie conform art. 153^1, fie conform art. 153.
 
Astfel, in opinia noastra, aceasta noua societate are la dispozitie urmatoarele variante, in ceea ce priveste inregistrarea in scop de TVA:

1) se poate inregistra in scopuri de TVA prin optiune, la infiintare, conform art. 153 alin. (1) lit. a) punctul 2. din codul fiscal.
In acest caz, in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului, va depune la ANAF doua formulare, conform art. 4 din OPANAF 112 din 16 ianuarie 2015 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare fiscale utilizate de unele persoane impozabile in domeniul taxei pe valoarea adaugata", respectiv:
- (098) "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal"
si
- (088) "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA".

Evident, concomitent cu depunerea la ANAF a acestor doua formulare, societatea va depune si documentatia prevazuta la punctul 2 din Procedura din 24 iunie 2010 de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, in conformitate cu art. 158^2 alin. (2) din codul fiscal, pentru inscrierea in ROI.

Data de la care este valabil codul de TVA, ca urmare a depunerii cererii conform art. 153 alin. (1) lit. a) din codul fiscal - respectiv solicitarea inregistrarii ca platitor de TVA de la infiintare - este data comunicarii deciziei de aprobare a inregistrarii in scopuri de tva, conform punctului 61 alin. (1) lit. d) din normele date in aplicarea art. 153 din codul fiscal.
Asadar, pina la comunicarea deciziei privind inregistrarea in scop de TVA, societatea nu are cod valid de TVA< nu poate deduce TVA de pe facturile de achizitii din Romania, emite facturi fara TVA colectata si nu are dreptul de a efectua operatiuni intracomunitare.
Are dreptul de a efectua achizitii intracomunitare de bunuri, daca valoarea acestora este inferioara plafonului de 10.000 euro (34.000 lei).
Insa, dupa obtinerea codului de TVA si incsrierea in ROI, societatea are dreptul de a efectua operatiuni intracomunitare (achizitii si, in special, livrari de bunuri / prestari de servicii intracomunitare), dar are si dreptul de a ajusta (de a adeduce) TVA-ul achitat furnizorilor din Romania pe perioada anterioara obtinerii coului de inregistrare in scop de TVA, in conformitate cu art. 145 alin. (4) din codul fiscal si punctului 45 alin. (1), (2) si (3) din norme (deja mentionate mai sus).
 
2) daca societatea are nevoie stringenta de un cod valabil de TVA inca de la infiintare, deoarece efectueaza prestari de servicii intracomunitare sau este beneficiara unor servicii intracomunitare, pentru care este persoana obligata la plata taxei, atunci va trebui, intr-o prima faza, sa se inregistreze in scop de TVA conform art. 153^1 alin. (1) lit. (b) si (c) din codul fiscal.
In aceasta situatie, personal consider ca trebuie procedat in felul urmator:

- nu se depune cererea de inregistrare normala in scop de TVA la infiintare, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din codul fiscal;
- se depune doar cererea de inregistrare in scop de TVA pentru operatiuni intracomunitare, conform art. 153^1 alin. (1) din codul fiscal; cererea este formularul 091 prevazut de OPANAF 7/2010;
- odata cu depunerea acestei cereri, se depune si documentatia de inregistrare in ROI, conform Procedurii din 24 iunie 2010 de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, aprobata prin Ordinul 2101/2010;
- data inregistrarii in scop de TVA doar pentru operatiuni intracomunitare (in conformitate cu art. 153^1 alin. (1) din codul fiscal) este data depunerii cererii de inregistrare (formularul 090), potrivit punctului 67 alin. (2) ultima teza din normele date in aplicarea art. 153^1;
- din acest moment, societatea are cod valid de TVA numai pentru operatiuni intracomunitare, putind efectua achizitii / livrari / prestari de servicii intracomunirare, insa nu are un cod valid de TVA pentru Romania;
- in continuare, pe teritoriul Romaniei, va primi facturi de la furnizori de pe care nu va deduce TVA si va emite facturi fara TVA;
- insa, dupa infiintare si dupa obtinerea codului de TVA si ROI pentru operatiuni intracomunirare, se depune documentatia (respectiv formularele 098 si 088) pentru iregistrare in scop de TVA conform art. 153 alin. (1) lit. c) din codul fiscal - respectiv dupa infiintare, daca cifra de afaceri este inferioara plafonului de 220.000 lei, dar societatea opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare.

In aceasta situatie, data inregistrarii normale in scop de TVA este data comunicarii deciziei de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, conform puntului 66 alin. (1) lit. d) din normele date in aplicarea art. 153 din codul fiscal.

In acest moment, se anuleaza codul obtinut pentru operatiuni intracomunitare. Inregistrarea in ROI obtinuta ca urmare a inregistrarii in scop de TVA pentru operatiuni intracomunitare ramine valabila si dupa obtinerea codului de inregistrare normala in scop de TVA conform art. 153, dar cu actualizarea datelor de inregistrare (respectiv cu mentionarea noului cod valabil de tva), conform art. 158^2 alin. (12^1) din codul fiscal.

Si in aceasta situatie, dupa obtinerea codului normal de inregistrare in scop de TVA, societatea are dreptul de a deduce taxa achitata furnizorilor sai din Romania pe perioada de pina la obtinerea acestui cod.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman, expert contabil si consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Societate infiintata prin divizare. Inregistrare in scop de TVA. Ce procedura va urma societatea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016