Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Solutia legala pentru restituirea taxelor platite la inmatriculare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: formulare si impozite, og nr9/2013, timbrul de mediu, obligatii fiscale

In ce priveste restituirea taxelor platite la inmatricularea autovehiculelor, mentionam ca in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 175/29.03.2013, a fost publicat Ordinul ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice si al viceprim-ministrului, ministrul Finantelor Publice nr. 490/407/2013 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevazute la art. 7, 9 si 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile.



Redam astfel, prin cele ce urmeaza, cele mai importante modificari privind procedura de restituire a taxei platite pentru un autovehicul care, din diferite motive, nu s-a mai inmatriculat.

In cazul in care inmatricularea autovehiculului sau transcrierea dreptului de proprietate pentru un autovehicul inmatriculat nu a fost efectuata, suma reprezentand taxa achitata/timbrul de mediu pentru autovehicule achitat, se restituie la cererea contribuabilului.

Procedura se utilizeaza in situatia in care autovehiculul pentru care s-a achitat taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrul de mediu, nu a fost inmatriculat din diferite motive.

In aceasta situatie se regasesc si contribuabilii care au achitat taxa pentru emisiile poluante potrivit Legii nr. 9/2012 si nu au efectuat inmatricularea autovehiculului pana la 15.03.2013, data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Restituirea taxei neutilizate se efectueaza in baza unei cereri de restituire depusa la organul fiscal competent de catre contribuabilul indreptatit sa solicite aceasta taxa. Cererea trebuie sa fie insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei. Documentul trebuie sa aiba inscrisa mentiunea "taxa neutilizata" si sa fie semnat si stampilat de catre persoana desemnata din cadrul Serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculari vehicule.

Dupa primirea cererii de restituire, organul fiscal verifica plata si eventualele restituiri aprobate si procedeaza la restituirea sumei conform art. 117 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

In situatia in care, contribuabilul care solicita restituirea figureaza cu obligatii fiscale restante, din suma stabilita a fi restituita se compenseaza obligatiile fiscale pana la concurenta celei mai mici sume.

Daca suma de restituit este mai mare decat obligatiile fiscale restante diferenta se restituie contribuabilului. In cazul contribuabililor persoane juridice restituirea se face numai prin decontare bancara in contul bancar indicat prin cererea de restituire, iar in cazul contribuabililor persoane fizice restituirea se efectueaza fie in contul bancar indicat de acestia, fie in numerar, la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume. Restituirea in numerar se face pe baza unei programari comunicata contribuabilului prin instiintarea de restituire intocmita de unitatea Trezoreriei Statului si comunicata de organul fiscal competent.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Solutia legala pentru restituirea taxelor platite la inmatriculare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016