Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Spatiu concesionat. Se poate recupera investitia facuta? Ce ne sfatuieste specialistul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: recuperare investitie, spatiu concesionat, institutie publica, titlu de comodat, investitii

Daca ati facut vreodata investitii intr-un spatiu care nu era in proprietatea dumneavoastra, exista sanse sa va fi confruntat cu urmatoarea problema. Pe langa solutia pe care o gasim din punct de vedere fiscal, este intotdeauna bine sa ne luam masuri care tin de un cadru legal clar si concis, pentru a preintampina astfel eventuale neplaceri ulterioare.


In ce masura se poate recupera (compensa cu redeventa datorata) investitia efectuata la un spatiu concesionat de la o institutie publica si ce prevede legislatia in aceasta privinta?

Potrivit prevederilor din Codul civil, datoriile reciproce se sting prin compensatie pana la concurenta celei mai mici dintre ele.

Potrivit prevederilor art. 1.617 alin  (1), compensatia opereaza de plin drept de indata ce exista doua datorii certe, lichide si exigibile, oricare ar fi izvorul lor, si care au ca obiect o suma de bani sau o anumita cantitate de bunuri fungibile de aceeasi natura.

Compensatia nu are loc atunci cand:

   a) creanta rezulta dintr-un act facut cu intentia de a pagubi;
   b) datoria are ca obiect restituirea bunului dat in depozit sau cu titlu de comodat;
   c) are ca obiect un bun insesizabil.

Astfel, pentru a putea fi recuperata  investitia , ar trebui  sa aveti acceptul prealabil exprimat in scris al institutiei publice. In situatia in care institutia publica a acceptat , societatea dvs. trebuie sa emita  factura cu contravaloarea investitiilor efectuate.



Compensarea datoriilor reciproce se realizeaza conform prevederilor OUG  77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata si ale HG 685/1999
pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, pe baza Ordinelor de compensare.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Spatiu concesionat. Se poate recupera investitia facuta? Ce ne sfatuieste specialistul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016