Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Spatiul european de cercetare. Noi masuri europene

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: spatiul european de cercetare, masuri, finantarea cercetarii, impact

Parteneriatul pentru Spatiul european de cercetare (SEC) dintre statele membre, partile interesate din cercetare si Comisie a inregistrat progrese satisfacatoare in ceea ce priveste edificarea SEC. Conditiile pentru realizarea unui Spatiu european de cercetare, in care cercetatorii si cunostintele stiintifice pot sa circule liber, exista deja la nivel european. in prezent, pentru ca SEC sa fie functional, trebuie implementate reforme la nivelul statelor membre.


Aceasta este principala concluzie a ultimului raport privind progresele SEC, prezentat de Comisia Europeana. Raportul actualizeaza analiza realizata anul trecut (IP/13/851) si prezinta rapoarte individuale, pe tari, care ofera o imagine a implementarii concrete, mai ales la nivelul organizatiilor de cercetare.

Comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: "in ultimii ani am realizat progrese satisfacatoare in ceea ce priveste Spatiul european de cercetare. in prezent, este randul statelor membre si al organizatiilor de cercetare sa isi indeplineasca angajamentele si sa realizeze reformele necesare. Comisia le va sprijini daca va fi posibil, inclusiv cu investitii in valoare de 80 de miliarde EUR din noul program de cercetare si inovare, Orizont 2020. in special, este necesar ca statele membre si UE sa isi concerteze mult mai bine eforturile de cercetare, pentru a spori impactul la nivelul UE."


Urmatoarele initiative, anuntate in comunicarea privind SEC, au fost ferm implementate:

-    statele membre adopta tot mai multe masuri de sprijinire a SEC pe care le includ in programele lor nationale de reforma;

-    UE a integrat SEC in semestrul european si acorda o finantare substantiala pentru masurile privind SEC, cum sunt promovarea recrutarii deschise, a accesului liber la publicatii si la date si a egalitatii de gen, prin intermediul programului Orizont 2020;

-    organizatiile de cercetare, si anume organismele de finantare a cercetarii si institutele de cercetare, si-au exprimat sprijinul ferm pentru agenda SEC;

-    a fost instituit un mecanism de monitorizare a SEC care furnizeaza date tot mai fiabile pentru evaluarea performantei la nivelul statelor membre si la nivel institutional.

Analiza confirma ca au fost create toate conditiile pentru finalizarea SEC identificate de Comisie in 2012.
    
    

Totodata, intre statele membre si intre institutii mai exista inca diferente. De exemplu, desi in toate statele membre finantarea are un caracter concurential si se axeaza pe proiecte, amploarea sa variaza in mod semnificativ de la o tara la alta. Pe de alta parte, peste jumatate dintre statele membre au instituit initiative de sprijinire a egalitatii de gen in domeniul cercetarii, insa ritmul schimbarilor reale este prea lent. De asemenea, desi raportul concluzioneaza ca nu exista o metoda unica de realizare a SEC, este evident ca acesta functioneaza cel mai bine si aduce cele mai multe beneficii daca este sprijinit de masuri la nivel national.

Pana la jumatatea anului 2015, statele membre trebuie sa prezinte "foi de parcurs privind SEC" in care sa evidentieze urmatorii pasi in directia implementarii SEC. in martie 2015, Comisia, organizatiile de parti interesate din cercetare si statele membre se vor intalni la Bruxelles pentru a face bilantul.
    
Context


Obiectivul SEC este de a le permite cercetatorilor, institutelor de cercetare si intreprinderilor sa fie mai mobile, sa concureze si sa coopereze mai bine in afara granitelor. indeplinirea acestui obiectiv ar duce la consolidarea sistemelor de cercetare ale statelor membre ale UE si la cresterea competitivitatii acestora si le-ar permite sa colaboreze intr-un mod mai eficace pentru a gasi solutii la provocarile societale majore.

Liderii UE au subliniat in repetate randuri importanta finalizarii Spatiului european de cercetare si au stabilit ca termen anul 2014 in concluziile Consiliului European din februarie 2011 si ale celui din martie 2012. Acest fapt a determinat Comisia sa propuna "un parteneriat consolidat al Spatiului european de cercetare pentru excelenta si crestere", care a identificat masurile pe care statele membre, partile interesate si Comisia Europeana ar trebui sa le ia in vederea realizarii SEC. Cele cinci prioritati pe baza carora se evalueaza progresele sunt: eficacitatea sistemelor nationale de cercetare, cooperarea transnationala, deschiderea pietei fortei de munca pentru cercetatori, egalitatea de gen si integrarea acestei dimensiuni in cercetare, precum si optimizarea circulatiei si a transferului cunostintelor stiintifice.
    
    

SEC a dovedit deja ca este benefic pentru performantele statelor membre si ale institutelor de cercetare. Raportul cuprinde, printre altele, urmatoarele constatari:

-    sistemele de cercetare deschise si atractive sunt mai inovatoare;

-    institutele de cercetare care implementeaza SEC produc un numar mai mare de publicatii si de cereri de brevete pe cap de cercetator, generand mai multe cunostinte;

-    impactul asupra cercetarii al cercetatorilor mobili este cu aproape 20 % mai mare decat al celorlalti cercetatori.

    
    

Informatiile din raportul privind progresele SEC au fost preluate din mai multe surse, in special din programele nationale de reforma pentru 2014. De asemenea, Comisia a realizat un sondaj cu privire la finantarea cercetarii si la organizatiile de cercetare din toate statele membre si tarile asociate la programul de cercetare al UE, iar aceste informatii au fost completate de studiul MORE 2 si de Tabloul de bord al Uniunii cercetarii si inovarii pe 2014.

Mecanismul de monitorizare a SEC care a fost instituit furnizeaza date despre progresele inregistrate la nivelul masurilor strategice privind SEC. Totusi, faptul ca multe dintre aceste date trebuie colectate pe baza de voluntariat limiteaza eficacitatea acestora pentru procesul de elaborare a politicilor. Vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a identifica si a perfectiona componentele esentiale si pentru a permite realizarea de progrese in privinta colectarii datelor. Comisia va lansa o dezbatere cu statele membre privind cel mai bun nivel posibil de coordonare si de armonizare a strategiilor nationale de cercetare si punerea in comun a fondurilor destinate solutionarii provocarilor societale, pentru a spori impactul la nivelul UE.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Spatiul european de cercetare. Noi masuri europene":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016