Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Achizitie servicii certificare produse si impozit venituri persoane juridice nerezidente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Feb. 2015 Exclusiv
Tags: achizitie servicii, impozit venituri, persoane juridice nerezidente, inregistrari contabile

In analiza urmatoare, o societate are un contract de comercializare de produse sanitare cu un client din Serbia. In baza unui act aditional firma romana e de acord ca, in vederea introducerii pe piata din tara straina a produselor achizitionate de la societatea din Romania, acest client sa faca toate demersurile in vederea obtinerii unor certificate de calitate pentru produsele romanesti, iar firma X va achita contravaloarea acestora prin refacturare.



Firma straina incheie un contract cu un laborator din Serbia, obtine aceste certificate, achita contravaloarea lor laboratorului in baza contractului si a facturilor, iar apoi le refactureaza firmei din Romania cu textul certificate 2015, fara TVA.

Cum va incadra societatea romana aceasta refacturare din punct de vedere al art. 115 lit. k) din Codul Fiscal? Are nevoie de certificat de rezidenta fiscala din partea clientului din Serbia?
In declaratia 390 nu se declara, fiind din afara UE?
Contractul trebuie declarat la ANAF, conform Ordinului 1400/2012?


Valoarea serviciilor facturate de catre partenerul din Serbia nu se incadreaza in categoria veniturilor impozabile in Romania prin retinere la sursa deoarece nu sunt de natura serviciilor prestate pe teritoriul Romaniei in conformitate cu prevederile art. 115 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal "(1) Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:

k) venituri din servicii prestate in Romania de orice natura si in afara Romaniei de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori; nu reprezinta venituri impozabile in Romania veniturile din transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport;". Prin natura lor, serviciile respective sunt impozabile in Serbia, la prestator, iar beneficiarul din Romania nu trebuie sa solicite partenerului sau din Serbia certificat de rezidenta fiscala in Serbia deoarece serviciile nu sunt impozabile in Romania.

          Totusi, serviciile respective sunt impozabile in Romania din punctul de vedere al TVA, fiind aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Conform acestei reguli, serviciile respective sunt impozabile in Romania,obligat la plata TVA fiind beneficiarul din Romania conform prevederilor art. 150 alin. (2) din Codul fiscal. Aceasta obligatie se considera indeplinita  prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. Suma TVA datorata se determina prin aplicarea cotei TVA 24% la o baza de impozitare determinata in lei prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data facturii emise de prestatorul extern. Valoarea serviciului facturat de catre prestatorul din Serbia se evidentiaza in lei jurnalele pentru TVA si se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 si 20 "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)" , dar fara  reportarea  sumei la randul 7.1 "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care    beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)"  deoarece Serbia nu este stat membru, spre deosebire de Croatia. De asemenea, din acelasi motiv, valoarea serviciului nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES destinata doar operatiunilor intracomunitare cu bunuri si servicii.

Valoarea serviciului facturat   de partenerul extern se inregistreaza in contabilitate in rulajul debitor al contului   628 "Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti" analitic distinct  in corespondenta cu creditul contului 401 "Furnizori", concomitent cu obligatia de plata a TVA prin formula contabila 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata".
 
          Avand in vedere faptul ca serviciile de certificare a calitatii produselor se desfasoara efectiv in afara teritoriului Romaniei, contractul incheiat cu prestatorul din Serbia nu trebuie inregistrat la organul fiscal competent conform prevederilor O.M.F.P. nr. 1400/2013. La organul fiscal se inregistreaza doar contractele care intra sub incidenta art. 8 alin. (7^1)  care se  refera doar la  prestarile de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Achizitie servicii certificare produse si impozit venituri persoane juridice nerezidente":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016