Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului pe facturile primite de la furnizor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: codul de inregistrare, facturi, persoana impozabila, deducere tva, rambusare tva, cod fiscal

In cazul urmator, o societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA achizitioneaza produse si servicii de la diversi furnizori (inregistrati si ei in scopuri de TVA). Facturi;e primite de la furnizori nu au mereu indicativul RO inaintea codului fiscal (CIF,CUI). Cod fiscal corect de altfel.


Este o problema la deducerea TVA? La un control aceste facturi nu sunt acceptate la deducere? Ce se poate face in acest caz?

Potrivit art. 146 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA trebuie sa detina:

- o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155;
 
- dovada platii daca este persoana impozabila obligata sa aplice sistemul TVA la incasare sau daca furnizorul/prestatorul este  persoana  impozabila obligata  la aplicarea sistemului TVA la incasare.  

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct.  46  alin. (1) din normele de aplicare ale art. 146  conform carora justificarea deducerii taxei se face numai pe baza:

            exemplarului original al documentelor prevazute la art. 146 alin. (1) din Codul fiscal care trebuie  sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
            dovada platii in cazul achizitiilor prevazute la art. 145 alin. (1^2) din Codul fiscal efectuate de catre persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii prevazute la art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare.

Potrivit art. 155 ali. (19) lit.f) din Codul fiscal factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:

"f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila;"

Prin urmare,  avand in vedere ca societatea dvs este inregistrata in scop de TVA, facturile primite de la furnizori trebuie sa contina si codul de inregistrare in scopuri de TVA al societatii dvs.
De asemenea la art. 155 alin. (2) din Codul fiscal se prevede ca:

"(2) Orice document sau mesaj care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitafi la factura initiala are acelasi regim juridic ca si o factura."

In baza acestei prevederi puteti solicita furnizorului un document prin care sa se precizeze ca la emiterea facturilor cu numerele .... catre societatea dvs, a fost omisa inscrierea mentiunii RO, respectiv codul de inregistrare in scopuri de TVA  complet.


Raspuns oferit penru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului pe facturile primite de la furnizor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016