Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Impozitarea tichetelor cadou oferite altor persoane decat salariatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: impozitarea tichetelor, tichete cadou, tichete, impozit, sume, cheltuieli, inregistrari contabile

In analiza de mai jos, facem referire la o firma cu obiect de activitate importul si distributia de marfuri (en-gros). Firma cumpara tichete-cadou si le ofera agentilor de vanzari ai principalilor clienti, daca acestia depasesc un anumit prag in vanzari, in scopul fidelizarii si impulsionarii vanzarii produselor firmei care ofera tichetele-cadou.


In acest scop exista un contract si tabele nominale in baza carora se face distribuirea tichetelor.
Vom stabili daca firma ar trebui sa impoziteze cu 16% aceste tichete cadou, precum si in ce mod ar trebui declarat impozitul.

Conform punctului 152 din Normele metodologice de aplicare a art. 78 din Codul fiscal
in categoria veniturilor din alte surse care sunt impozitate prin retinere la sursa conform Titlululi III din Codul fiscalintra : "tichetele cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii;".

Conform art. 79 din Codul fiscal

"(1) impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut;
(2) Impozitul calculat şi reţinut reprezinta impozit final.
(3) Impozitul astfel reţinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost reţinut."
 
Pentru ca practic nu puteti sa oferiti tichetele drept cadou si sa cereti primitorului banii pentru impozit veti proceda in modul urmator :

    Veti distribui tichetele-cadou in baza contractului si pe baza de tabel nominal – asa cum foarte bine v-ati organizat – avand grija sa aveti toate datele de identificare ale primitorului.
    Veti calcula impozitul de 16% x valoarea tichetelor cadou astfel acordate;
    Veti institui obligatia de plata : 635 = 446  cu suma rezultata
    Veti declara si plati aceasta suma pana pe 25 ale lunii urmatoare. Declaratia de intocmit este 100 si impozitul se mentioneaza la randul 21, cod obligatie 690 – "Impozit pe venitul din alte surse"

446 = 5121 / 5311

    Pe baza datelor din tabel (respectiv nume si CNP) veti intocmi pana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator declaratia 205 bifand la "Tip de venit" casuta "din alte surse".

Suma inregistrata in 635 este o cheltuiala nedeductibila pentru dvs. pentru ca nu ati retinut-o practic la sursa ci v-ati asumat dvs. plata acesteia. (situatia este similara celei reglementate la art. 21, alin. (4), litera a)).


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Impozitarea tichetelor cadou oferite altor persoane decat salariatilor":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016