Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Regularizarea obligatiilor vamale la import in beneficiul importatorului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Feb. 2015 Exclusiv
Tags: tva, obligatii vamale, rulaj, decont tva, deductibilitate, beneficiul importatorului

In analiza de mai jos, facem referire la o societate care realizeaza un import de marfuri in luna decembrie. In vama sunt stabilite obligatiile de plata: TVA si taxe vamale. Marfa este receptionata si vanduta in luna decembrie, in componenta pretului de vanzare intrand si taxele vamale. In luna ianuarie, importatorul prezinta un certificat EUR "Delivre a posteriori", in urma caruia se recalculeaza drepturile vamale si se ramburseaza taxele vamale si o parte din TVA-ul aferent importului. Stabilim care este tratamentul contabil si fiscal al rambursarii de taxe vamale si TVA, precum si cand anume se evidentiaza operatiunea avand in vedere ca marfa a fost vanduta in decembrie: in decembrie 2014, in ianuarie 2015 - la data deciziei de regularizare sau la data la care intra efectiv banii in contul de trezorerie?

In situatia prezentata, regularizarea sumei TVA datorate in vama pentru importul din luna decembrie 2014 se efectueaza la data actului constatator intocmit de organul vamal la momentul  recalcularii  obligatiilor vamale, fara a fi relevanta data incasarii  de catre importator a drepturilor vamale de import restituite.  

Asa cum exercitarea dreptului de deducere s-a efectuat in luna decembrie 2014 in baza declaratiei vamale de import, ajustarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile, deduse in luna decembrie 2014,  se efectueaza in luna ianuarie 2015, pe baza actului constatator intocmit de organul vamal, primit de importator. In acest context, am in vedere prevederile art. 146 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal cu privire la conditiile de exercitare a dreptului de deducere  "pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele prevazute la lit. d), sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau.".
 
          Astfel, suma TVA deductibila inscrisa in certificatul constatator se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna ianuarie 2015, cu semnul minus, si se raporteaza,  cu semnul minus, in decontul de TVA cod 300 cimpletate pentru  luna ianuarie 2015 la randul 30 "Regularizari TVA deductibila".
 
          Totusi, d.p.d.v. contabil, pentru respectarea principiului independentei exercitiului, diminuarea costului aferent  bunurilor importate in decembrie 2014, revandute,  trebuie inregistrata in luna decembrie 2014. In acest context, am in vedere faptul ca valoarea taxelor vamale a reintregit costul de achizitie al marfurilor importate.  

De asemenea,  suma TVA deductibila, dedusa in luna decembrie 2014,  ajustata prin actul constatator intocmit de organul vamal in ianuarie 2015, trebuie inregistrata in luna decembrie 2014, de exemplu, prin formula contabila 446 "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate" = 4428 "TVA neexigibila".

In luna ianuarie 2015, pe baza actului constatator ca document justificativ,  se efectueaza inregistrarea contabila 4428 "TVA neexigibila" = 4426 "TVA deductibila". Suma TVA deductibila inregistrata in rulajul creditor al contului 4426 se raporteaza prin decontul de TVA aferent lunii ianuarie 2015 la randul 30.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Regularizarea obligatiilor vamale la import in beneficiul importatorului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016