Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce obligatii fiscale au de indeplinit firmele care isi suspenda activitatea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Iul. 2023
Ce obligatii fiscale au de indeplinit firmele care isi suspenda activitatea
Tags: firme suspendate, obligatii fiscale

Pentru suspendare activitate incepand din 01.07.2023, SRL cu obiect de activitate CONSTRUCTII, 1 singur angajat, MICRO. Ce obligatii are fata de ONRC, ANAF, ITM, daca ramane platitor Micro in 2023 si 2024 (va relua activitatea in 01.07.2024)? Daca mai pastreaza facilitatile fiscale de la sectorul constructii.

 

 

Firme cu activitate suspendata – raspunsul specialistului: 

 

In urma modificarilor aduse de Ordonanta 11/2022, la art. 101 alin.4 indice 1 din Codul de procedura fiscala se prevede ca:

Entitatile inregistrate in registrul comertului, pentru care exista inscrise mentiuni privind inactivitatea temporara, nu au obligatia depunerii declaratiilor fiscale pentru perioada in care se afla in inactivitate temporara, incepand cu data de 1 a lunii urmatoare inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in registrul comertului.

Astfel, incepand cu data de 01.08.2023 nu mai aveti obligatii de depunere a declaratiilor fiscale. Ultimele declaratii fiscale trebuie depuse pentru luna iunie 2023, daca suspendarea se face incepand cu data de 01.07.2023.

Aceasta situatie se va mentine pana la momentul reluarii activitatii (01.07.2024) sau pana se implinesc 3 ani de la inregistrarea suspendarii.

(4indice3) Aplicarea prevederilor alin. (41) si (42) inceteaza la data reluarii activitatii sau la implinirea unui termen de 3 ani de la data inregistrarii in registrul comertului a mentiunii privind inactivitatea temporara sau a mentiunii privind suspendarea activitatii in registrul contribuabililor.



Situatiile financiare nu sunt incluse in regimul de exceptare, acestea se depun anual.

Dpdv TVA, declararea inactivitatii atrage anularea din oficiu a codului de TVA.
Aceasta situatie este reglementata la articolul 92 al Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si se dispune de catre organul fiscal daca societatea:
- nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
- se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
- organul fiscal central constatata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;
- suspendare inscrisa la registrul comertului;
- durata de functionare a societatii este expirata;
- societatea nu mai are organe statutare;
- durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.

In concluzie:
- suspendarea activitatii inseamna ca respectiva entitate nu mai are dreptul sa desfasoare activitate economica (sa produca si sa vanda bunuri sau servicii), nu poate sa emita facturi, nu poate face operatiuni de incasari si plati, activitatea se intrerupe;
- la reluarea activitatii sau dupa expirarea perioadei de 3 ani se vor inregistra obligatiile declarative;
- daca in perioada urmatoare suspendarii, societatea va indeplini conditiile prevazute in Codul fiscal, (art.60 pct. 5), va putea aplica facilitatile fiscale mentionate in cod;
- societatea va avea codul de tva anulat, deci la reluarea activitatii va trebui sa-l reactiveze;
- in anul 2023 nu va mai putea aplica impozit micro, deoarece nu va mai avea salariati;
- nici in anul 2024, societatea nu mai poate aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor deoarece conditia privind detinerea cel putin a unui salariat la 31.12 anul anterior, nu este indeplinita. Deci isi va relua activitatea ca platitoare de impozit pe profit 16%, cand se va depune D700.



Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce obligatii fiscale au de indeplinit firmele care isi suspenda activitatea":
Rating:

Nota: 3.97 din 5 din 16 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016