Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sustenabilitate fiscala: riscuri nesemnificative pe termen scurt, insa in crestere pe termen mediu si lung

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 04 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: sustenabilitate fiscala, comisia europeana, riscuri, pib, finante publice

Ce intelegem prin sustenabilitate fiscala? Si ce exemple ar trebui sa dam atunci cand vorbim de riscuri semnificative in aceasta privinta? Este tara noastra una dintre candidatii care ar trebui sa isi faca griji in aceasta privinta? Un raport intocmit recent de Comisia Europeana vine cu informatii actualizate in ce priveste sustenabilitatea fiscala si raspunde unor intrebari precum cele de mai sus.


Potrivit celui mai recent raport privind sustenabilitatea fiscala, elaborat de Comisia Europeana, in Romania nu exista riscuri semnificative pe termen scurt. Cu toate acestea, o serie de variabile cum ar fi pozitia investitionala internationala neta, datoria publica in valuta straina si ponderea datoriei fata de creditori nerezidenti in totalul datoriei publice, precum si volumul de credite neperformante, indica posibile provocari pe termen scurt.

Riscurile cresc insa pe termen mediu. Din perspectiva sustenabilitatii datoriei publice, riscurile se maresc din cauza cresterii acesteia la peste 60% din PIB pana la finalul perioadei de estimare (2026), in combinatie cu cele asociate testelor de stres (in mod particular, in ce priveste socurile negative asupra balantei primare). Pe termen lung, vor aparea riscuri moderate, derivand in principal din pozitia bugetara nefavorabila curenta, agravate intr-o anumita masura de o posibila crestere a cheltuielilor publice legate de persoanele varstnice, in special cele pentru sistemul de sanatate si pentru ingrijirea de lunga durata.

Context

Raportul privind sustenabilitatea fiscala este elaborat o data la 3 ani de serviciile Comisiei Europene. El trece in revista situatia finantelor publice din UE si identifica principalele provocari pe termen mediu si lung, un accent special fiind pus pe impactul imbatranirii populatiei.

Raportul analizeaza situatia din toate statele membre, cu exceptia celor care fac obiectul unui program de asistenta financiara. El foloseste setul de indicatori de analiza a sustenabilitatii fiscale din contextul Semestrului european.

Sursa: Comisia Europeana
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sustenabilitate fiscala: riscuri nesemnificative pe termen scurt, insa in crestere pe termen mediu si lung":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016