Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Top dificultati pe care le intampina in prezent IMM-urile din Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 10 Aug. 2016 Exclusiv
Tags: carta alba a imm-urilor din romania 2016, dificultati, imm-uri, intreprinderi

In Carta Alba a IMM-urilor din Romania 2016, sunt incluse si dificultatile pe care le intampina in prezent IMM-urile din Romania. Dintre evolutiile contextuale care se considera ca vor influenta negativ activitatea si performantele IMM-urilor in anul acesta, cel mai frecvent semnalate au fost evolutia cadrului legislativ (in 45,80% din totalul firmelor investigate), coruptia (29,20%), criza economica mondiala (26,64%), birocratia excesiva (26,64%), politicile bancilor din Romania fata de firme (24,82%) si insuficienta capacitate a Guvernului, Parlamentului etc. de a contracara efectele crizei (23,81%).

Aceasta situatie se explica prin instabilitatea/ incoerenta legislativa coroborata cu existenta intr-o mica masura a unei legislatii care sa stimuleze in mod real si substantial activitatile IMM-urilor, intensitatea deosebita a fenomenului de coruptie din Romania, evolutiile economice imprevizibile generate de criza internationala din anii precedenti, proliferarea functionarismului, insuficienta reglementare a sistemului bancar romanesc si neadoptarea unui program post-criza coerent.

Urmeaza schimbarile politice in conducerea statului (17,34%), insuficienta predictibilitate a mediului pentru intreprinderi (14,60%), climatul si tensiunile sociale (14,32%), tensiunile interetnice (4,84%), politica FMI si a Bancii Mondiale fata de tara noastra (4,56%) si conflictele si tensiunile sociale, etnice si militare din zonele apropiate Romaniei (1,09%).

Intreprinzatorii/managerii au indicat ca in perioada actuala se confrunta cu urmatoarele dificultati: birocratia (semnalata in 61,41% din IMM-uri), fiscalitatea excesiva (54,74%), coruptia (45,16%), controalele excesive (44,98%), concurenta neloiala (40,33%), scaderea cererii interne, (36,31%), angajarea, pregatirea si mentinerea personalului (26,37%), cresterea nivelului cheltuielilor salariale (25,54%), inflatia (21,90%), concurenta produselor din import (19,71%), intarzierile la incasarea contravalorii facturilor de la firmele private (19,62%), calitatea slaba a infrastructurii (18,16%), costurile ridicate ale creditelor (15,24%), instabilitatea relativa a monedei nationale (13,14%), accesul dificil la credite (12,50%), neplata facturilor de catre institutiile statului (11,41%), diminuarea cererii la export (10,04%), obtinerea consultantei si trainingului necesare firmei (8,58%) si cunoasterea si adoptarea acquis-ului comunitar (4,65%).


Informatiile sunt cuprinse in Carta Alba a IMM-urilor din Romania, 2016


Sursa: CNIPMMR

 

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Top dificultati pe care le intampina in prezent IMM-urile din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016