Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Transparenta fiscala pentru multinationale. Noile propuneri ale Comisiei Europene

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: transparenta fiscala, impozitul pe profit, procedura de codecizie, cerinte raportare publica

Recent, Comisia Europeana a propus introducerea unor cerinte de raportare publica pentru cele mai mari companii care isi desfasoara activitatea in UE, in vederea transparentizarii impozitarii acestora.


Transparenta fiscala pentru multinationale
    
Vicepresedintele Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro si dialogul social, a declarat: "Combaterea evaziunii fiscale reprezinta o prioritate de prim rang a actualei Comisii. Cooperarea stransa intre autoritatile fiscale trebuie sa fie insotita de transparenta publica. Prin masurile adoptate, se faciliteaza accesul public la informatiile privind impozitele pe profit platite de grupurile multinationale fara a se impune noi sarcini asupra IMM-urilor si respectandu-se secretul de afaceri. Prin adoptarea acestei propuneri, Europa isi demonstreaza pozitia de lider in lupta impotriva evaziunii fiscalet.

Propunerea reprezinta un sistem simplu si proportional de a spori raspunderea marilor societati multinationale in ceea ce priveste fiscalitatea, fara a le afecta competitivitatea. Sistemul se va aplica in cazul a mii de companii mari care activeaza in UE, fara a afecta insa intreprinderile mici si mijlocii.

Propunerea Comisiei Europene prevede cerinte mai stricte in materie de transparenta pentru activitatile desfasurate de societatile comerciale in tari care nu respecta standardele in materie de buna guvernanta in domeniul impozitarii. Comisia are in vedere instituirea, cât mai rapid posibil, a unei prime liste comune la nivelul UE a acestor jurisdictii fiscale.

Propunerea va modifica Directiva contabila (Directiva 2013/34/UE), pentru a se asigura ca grupurile mari publica anual un raport prezentând profitul si impozitele acumulate si platite in fiecare stat membru. Aceste informatii vor ramâne disponibile pentru o perioada de cinci ani.
    
Urmatoarele etape

Propunerea de directiva a fost transmisa Parlamentului European si Consiliului UE, pentru adoptare prin procedura de codecizie. Odata adoptata, in termen de un an de la intrarea in vigoare, noua directiva va trebui transpusa in legislatia nationala de catre fiecare stat membru.
    
Context

In iunie 2015, Comisia a lansat o ampla evaluare a impactului unor eventuale masuri de introducere de cerinte de raportare publica pentru societatile multinationale care isi desfasoara activitatea in UE. Aceasta a presupus o analiza aprofundata a diferitelor optiuni de politica, precum si consultari specifice, pentru a se evalua obiectivele, beneficiile, riscurile si garantiile pe care le-ar prezenta o mai mare transparenta privind impozitul pe profit. Propunerea reflecta rezultatul analizei.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Transparenta fiscala pentru multinationale. Noile propuneri ale Comisiei Europene":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016