Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA aferenta investitiilor efectuate din instrumente structurale. Cum gestionam fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: tva, cifra de afaceri, decont, tva, omfp 3055, prestari servicii

Pentru o societate care presteaza servicii specializate (stomatologie), potrivit art 141 (1) b, vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari:


1. Aceasta activitate este scutita fara drept de deducere?

2. SRL-ul se poate declara impozabil din punct de vedere TVA? In ce conditii?

3. SRL-ul a obtinut o finantare nerambursabila in care TVA-ul este o cheltuiala neeligibila. Vom vedea in ce conditii se poate inregistra TVA-ul achitat furnizorilor pentru achizitiile facute in cadrul proiectului de finantare ca TVA deductibil si de rambursat?

De asemenea, vom vedea daca exista posibilitatea inregistrarii ca persoana impozabila din punct de vedere al TVA-ului si astfel deducerea si rambursarea TVA-ului?

Ulterior se poate face ajustarea TVA-ului pe masura obtinerii de venituri din folosirea echipamentelor achizitionate in cadrul proiectului de finantare nerambursabila?


Activitatea desfasurata de cabinetul stomatologic este operatiune scutita, obligatoriu, conform prevederilor art. 141 alin. (1) lit. litera b) din Codul fiscal sunt scutite de taxa: " (1) Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa: b) prestarile de servicii efectuate in cadrul profesiunii lor de catre stomatologi si tehnicieni dentari, precum si livrarea de proteze dentare efectuata de stomatologi si de tehnicieni dentari".

Avand in vedere ca desfasoara, exclusiv, operatiuni scutite fara drept de deducere, cabinetul stomatologic nu  se poate inregistra in scopuri de TVA chiar daca realizeaza o cifra de afaceri de peste 220.000 lei.

          Astfel, suma TVA deductibila inscrisa in facturile furnizorilor nu poate fi dedusa, motiv pentru care reintregeste costul de achizitie al bunurilor respective  daca nu poate fi recuperata:

-    fie prin exercitarea dreptului de deducere prin decontul de TVA cod 300;
-    fie din instrumente structurale ca o cheltuiala eligibila.

      Reintregirea costului de achizitie este reglementata prin  O.M.F.P. nr.  3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, sectiunea 8 "Reguli de evaluare" subsectiunea 8.1 "Reguli generale de evaluare" si implicit 8.1.1. "Evaluarea la data intrarii in entitate" punctul 50 si 51. Conform acestei reglementari contabile, la data receptiei, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare. Valoarea de intrare este determinata de costul de achizitie al bunurilor care poate cuprinde:

-    pretul de cumparare;
-    taxele de import si alte taxe;
-    comisioanele
-    cheltuielile de transport si manipulare;
-    taxele notariale
-    cheltuielile cu obtinerea de autorizatii;
-    alte cheltuieli nerecuperabile.
-    diverse  cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.


De regula, in proiectele finantate din instrumente structurale, suma TVA care nu poate fi dedusa deoarece beneficiarul fondurilor nu este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA sau este persoana impozabila inregistrata TVA, dar achizitiile respective sunt alocate fie operatiunilor scutite fara drept de deducere (de exemplu formare profesionala) sau operatiunilor care nu sunt in sfera TVA, reprezinta cheltuiala eligibila care se recupereaza  de la autoritatea de management. In acest context, am in vedere prevederile art. 11^1 alin. (1) si (2) din H.G. nr. 759 din 11 iulie 2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale  "(1) Cheltuiala cu taxa pe valoarea adaugata nedeductibila, potrivit legii, este eligibila pentru toate programele operationale finantate din instrumente structurale.

    (2) Pentru a fi eligibila, cheltuiala prevazuta la alin. (1) trebuie sa fie aferenta unor cheltuieli eligibile efectuate in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale."
Suma TVA care nu poate fi dedusa este cheltuiala neeligibila in cazul finantarilor nerambursabile  in situatia in care beneficiarul fondurilor este persoana impozabila inregistrata TVA care isi exercita dreptul de deducere prin  decontul de TVA cod 300.
 
        In concluzie, in situatia prezentata de dvs. nu  exista posibilitatea inregistrarii ca persoana impozabila d.p.d.v. TVA  astfel incat sa:


-    beneficiati de dreptul de deducere prin decontul de TVA si, implicit, sa solicitati organului fiscal competent suma TVA de rambursat rezultata din exercitarea acestui drept;
-    efectuati ajustarea sumei TVA rambursate de organul fiscal  pe masura obtinerii de venituri din operatiuni scutite fara drept de deducere prin folosirea echipamentelor achizitionate in cadrul proiectului de finantare nerambursabila.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA aferenta investitiilor efectuate din instrumente structurale. Cum gestionam fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016