Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA perisabilitati. Care va fi tratamentul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: tva perisabilitati, tva, cod fiscal, bunuri, materiile prime, ajustarea tva

Care este tratamentul d.p.d.v. al TVA-ului la perisabilitatile inregistrate la materiile prime aflate in gestiunea unui restaurant?



Din punctul de vedere al TVA, se necesita analiza a doua situatii fiscale:

-    colectarea TVA la data constatarii degradarii stocului;
-    ajustarea TVA dedus initial la achizitia stocului.

In ce priveste colectarea TVA la data constatarii degradarii si deprecierii stocului, consideram ca sunt aplicabile prevederile de la art. 128 alin. (8) lit. b) si c) din Codul fiscal, ce stabilesc:
"(8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):
(...)
b) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum si activele corporale fixe casate, in conditiile stabilite prin norme;
c) perisabilitatile, in limitele prevazute prin lege;".

Observam ca nu este considerata o livrare si implicit nu se colecteaza TVA pentru aceste stocuri degradate, insa normele metodologice au introdus urmatoarele restrictii suplimentare, regasite la pct. 6 alin. (12) din HG 44/2004 privind aprobarea normelor de aplicare a Codului fiscal:

"(12) in sensul art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, nu se considera livrare de bunuri cu plata bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:

a) bunurile nu sunt imputabile;
b) degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii in cadrul antrepozitului fiscal;
c) se face dovada ca bunurile au fost distruse."

Astfel, din analiza textului normativ observam ca stocurile degradate nu trebuie sa fie imputabile, degradarea s-a produs din cauze obiective, iar bunurile au fost distruse si implicit nu se mai reintorc in circuitul economic.

Din punctul de vedere al documentelor, observam ca legiuitorul nu a mentionat expres un document, astfel ca noi va recomandam sa efectuati un inventar. De asemenea, din punctul de vedere al justificarii faptului ca bunurile au fost distruse, va recomandam sa intocmiti un contract de preluare a acestor deseuri, cu un reciclator autorizat sau cu o societate de salubrizare, ce detine autorizatie ANRSC, in temeiul Legii 101/2006 privind salubrizarea localitatii.

In ce priveste analiza TVA dedus initial la stocuri, consideram ca sunt aplicabile prevederile de la art. 145 alin. (3) din Codul fiscal, ce mentioneaza in mod expres faptul ca daca stocul achizitionat initial a fost destinat revanzarii si implicit realizarii unor operatii taxabile, in acest caz nu se impune ajustarea TVA dedusa la achizitia initiala a stocului.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA perisabilitati. Care va fi tratamentul TVA?":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016