Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA-ul la paine redus cu 9 la suta. MFP estimeaza 300 milioane lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: evaziunea fiscala, tva paine, redus, ministrul finantelor, estimari, rompan, reducerea tva

Potrivit anuntului facut recent de MFP, evaziunea fiscala in domeniul panificatiei s-ar fi redus, dupa diminuarea TVA-ului cu 9 la suta, cu 300 milioane lei. Cu toate acestea, Rompan indica o scadere de numai 200 milioane lei.

In aceasta privinta, potrvit Mediafax, ministrul Finantelor Publice, Ioana Maria Petrescu, intr-o conferinta de presa organizata la Ministerul Agriculturii, in care a prezentat studiul privind efectele reducerii TVA la paine de la 24% la 9%, a declarat:

"Din estimarile MFP si Comisiei Nationale de Prognoza rezulta ca in perioada septembrie 2013 - iulie 2014 evaziunea la paine a indicat o reducere de aproximativ 300 milioane de lei, plecand de la urmatoarele ipoteze: cantitatea suplimentara de paine livrata de agentii economici a fost de 88.000 de tone, iar pretul mediu al painii si al produselor de franzelarie publicat de INS in ultimele sase luni a fost de 3,49 lei/kg".

De asemenea, noteaza aceeasi sursa, MFP si Rompan s-au bazat, la efectuarea calculelor, pe ipoteze diferite, astfel ca cifrele sunt apropiate, cu exceptia estimarilor privind reducerea evaziunii, cele ale ministerului fiind mai mari.

"Rompan estimeaza o reducere a evaziunii de 200 milioane lei, iar MFP indica o scadere de 300 milioane lei, in conditiile in care evaziunea se ridica la 70% din piata de morarit si panificatie", a spus ministrul Finantelor, citat de Mediafax.

Aceeasi sursa noteaza ca in perioada septembrie 2013 - iulie 2014 s-a inregistrat o crestere de 18% la productia de paine si de aproape 16% la faina. La paste fainoase s-a consemnat o crestere de 4%, la cozonaci de 17%, iar la produse zaharoase, cofetarii si patiserii de circa 4%.

Petrescu a aratat ca preturile la aceste produse au scazut imediat dupa introducerea masurii, in octombrie 2013, cu 15%, iar in decembrie scaderea era de 11,39% la paine si de 8,82% la faina comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in conditiile in care "piata s-a asezat".

In schimb, Rompan indica o scadere a evaziunii fiscale cu 20%, in timp ce productia fiscalizata de faina si paine a crescut cu 19%, respectiv cu 280.000 de tone. Astfel, productia de faina fiscalizata a crescut cu 164.000 tone (19%) de la 1 septembrie 2013 fata de intervalul similar precedent, de la 606.000 tone la 726.000 tone, in timp ce productia fiscalizata de paine a urcat cu 120.000 tone (19%), de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA-ul la paine redus cu 9 la suta. MFP estimeaza 300 milioane lei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016