Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA-ul redus in turism nu aduce rezultatele scontate. De ce nu se schimba lucrurile in bine

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: incasari, turism, reducerea tva, cazare, all-inclusiv, turisti

Schimbarile pozitive asteptate dupa reducerea TVA-ului si in cazul serviciilor all-inclusive intarzie sa apara. Mai multe cauze par sa tina turismul pe loc, in ciuda faptului ca si cazarea beneficiaza de o reducere a cotei de TVA pana la 9%.


Ca sa intelegem mai bine cum stam pe harta europeana cand vorbim de turism, Romania se afla pe ultimul loc la incasari, "cu doar 0,7% din PIB in 2014, in scadere fata de nivelul de 0,8% consemnat pe 2013", asa cum informeaza Cursdeguvernare.ro. La momentul respectiv, potrivit aceleiasi surse, inaintea noastra in top se aflau tari precum Croatia (16,7% din PIB), Bulgaria (7,7% din PIB), Ungaria (3,9% din PIB), Cehia (3,6% din PIB) sau Polonia (2,2% din PIB).

Nu s-au schimbat prea multe nici dupa extinderea reducerii de TVA la 9%, dupa cazare, la serviciile all-inclusiv, din luna ianuarie 2015.

Unde e problema care face ca lucrurile sa nu functioneze in practica, dar sa arate bine pe hartie?

"Datele disponibile la patru luni din 2015 arata ca cheltuielile se mentin cam cu 30% mai mari, ceea ce determina o majorare a deficitului sectorial, dar cu pastrarea gradului de acoperire a cheltuielilor cu incasari la 77%", informeaza Cursdeguvernare.ro.

In plus, nici numarul turistilor straini nu a crescut, chiar daca promovarea pare sa fi fost una intensa. Daca s-a derulat insa numai pe teritoriul Romaniei, atunci se explica si rezultatele slabe.

"Desi a crescut cu 2,6 puncte procentuale fata de aceeasi luna din anul trecut, indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a fost de numai 27,4%. Datele oficiale arata ca peste media nationala s-au situat doar hotelurile ( 34,6%), in timp ce vilele turistice ( 19,1%), hostelurile (17,4%), motelurile (17,0%) si pensiunile turistice (16,7%) au comunicat cifre semnnificativ mai reduse", precizeaza sursa amintita mai sus.

Fiecarei unitati de cazare ii revine, pana la urma, responsabilitatea promovarii. Aceasta este insa doar o mica parte din ceea ce inseamna realmente promovarea turismului in afara. Campanii bine gandite si eficiente inca nu exista. Sa nu ne miram, asadar, ca cifrele nu arata o imbunatatire a incasarilor in conditiile in care nu o reducere de pret e cea care ajuta economia sau segmentul turismului pe termen lung.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA-ul redus in turism nu aduce rezultatele scontate. De ce nu se schimba lucrurile in bine":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016