Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA-ul va fi uniformizat. Cel putin in turism

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, uniformizare tva, tva la cazare, investitorii, turism, maria grapini

O masura de reducere a TVA-ului a fost facuta la inceputul acestui an de catre ministrul delegat pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini.


In concret, cu ocazia unei intalniri organizate la Arad, ministrul a sustinut masura de uniformizare a  TVA-ului in turism la 9%:

"in prezent, turistul plateste 9% TVA la cazare, tot 9% TVA platind si pentru micul dejun pe care il da hotelul. In schimb, daca turistul doreste sa serveasca cina la hotel, trebuie sa achite un TVA de 24%. Parerea mea este ca acest TVA ar trebui uniformizat, pentru ca situatia de acum ii nedreptateste oarecum pe hotelieri, deoarece turistul pleaca sa ia cina in alta parte decat in restaurantul hotelului unde este cazat".

O astfel de masura ar ajuta si la mentinerea unei gestiuni cat mai corecte:

"Eu am indoieli ca hotelierul separa, de exemplu, rosiile cu TVA de 9%, de cele cu 24%. (...) Am cerut partenerilor din acest domeniu sa faca un studiu de impact din care sa reiasa ca statul nu va fi vaduvit de o anumita suma datorita scaderii TVA, pentru ca se vor obtine din alte parti".

In plus, ministrul a amintit de problema turismului balnear, deplangand starea in care se afla cele mai multe dintre statiuni:

"Investitorii care au achizitionat hotelurile si bazele de tratament din aceste statiuni le-au lasat de izbeliste dupa ce si-au recuperat investitia facuta, cele mai multe aratand jalnic in prezent. Nu stiu ce s-ar putea face, dar trebuie facut ceva pentru a-i determina pe acesti investitori sa isi respecte contractele".

Grapini a precizat ca, in opinia sa, majorarea cu 25% de la 1 ianuarie a redeventelor la ape minerale nu va avea efecte negative asupra tarifelor practicate in turismul balnear.

"Toata lumea a criticat Romania pentru nivelul scazut al redeventelor la resurse minerale, inclusiv la apele minerale, nivelul acestor redevente fiind cel mai scazut in Europa.

Majorarea redeventelor la apele minerale cu 25%, incepand cu 1 ianuarie, nu va trebui sa conduca la cresterea costurilor, ci va trebui sa se imbunatateasca etica in afaceri in aceste statiuni balneare si trebuie facute investitii atat in infrastructura, cat si pentru cresterea calitatii serviciilor. Daca se va intampla acest lucru, am convingerea ca in 2014 vom avea o crestere a numarului de turisti, atat a celor straini, cat si a celor romani, inclusiv pe balnear", a adaugat ministrul.

Sursa: Agerpres


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA-ul va fi uniformizat. Cel putin in turism":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016