Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare mijloace fixe la valoarea neamortizata catre persoane afiliate. Ce obligatii indeplinim?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: mijloace fixe, persoane afiliate, profit impozabil, codul fiscal, dosar preturi de transfer

In analiza urmatoare, avem in prim-plan societatile A si B cu aceiasi asociati. Societatea A livreaza catre societatea B mijloce fixe la valoarea ramasa de amortizat. Vom evalua mijloacele fixe inainte de livrare? Trebuie intocmit dosarul "pretului de transfer"? Care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA?


Potrivit art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

 Art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, stabileste ca pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala.

La pct. 3 din Decizia 2/2004 aprobata prin OMFP 576/2004 se stipuleaza urmatoarele: "In aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Legea 571/2003, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii sau cedarii unui mijloc fix amortizabil sau terenurilor, calculate ca diferenta intre valoarea fiscala de intrare a acestora si amortizarea fiscala, dupa caz, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile."

Astfel, daca mijloacele fixe respective se vor vinde la pretul de piata, valoarea neamortizata din momentul vanzarii mijloacelor fixe este considerata  cheltuiala deductibila pentru determinarea profitului impozabil,  daca se considera ca mijloacele fixe respective, nu mai pot aduce beneficii societatii .

 Asadar, valoarea de vanzare  ar fi trebui sa fie valoare de piata, conform prevederilor de la art. 7 pct. 26 din Codul fiscal.

Conform acestei definitii, pretul de piata este "suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala".
 
Valoarea de piata se demonstreaza prin documente justificative: oferte de pret de pe mica si mare publicitate pentru autoturismele de tipul respectiv (marca, vechime, etc), evaluare/expertiza tehnica.
Din asemenea, daca atat clientul si furnizorul sunt persoane afiliate in intelesul art. 7 alin. (1) pct. 21 lit. c) din Codul fiscal, tranzactiile dintre ele trebuie sa se realizeze la nivelul pretului de piata.

In caz contrar, organele fiscale au dreptul sa ajusteze suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre cele doua firme, dupa cum este necesar, conform art. 11 alin. (2) din Codul fiscal, care metioneaza obligativitatea ca preturile de transfer sa reflecte preturi de piata.

Normele metodologice de aplicare ale art. 11 din Codul fiscal furnizeaza detalii cu privire la metodele care pot fi aplicate pentru stabilirea/verificarea preturilor de transfer.

 Potrivit art. 79 alin. (2) din Codul de procedura fiscala: " In vederea stabilirii preturilor de transfer, contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate au obligatia ca, la solicitarea organului fiscal competent, sa intocmeasca si sa prezinte, in termenele stabilite de acesta, dosarul preturilor de transfer. Continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta, se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala".

Nu se impune nici ajustarea TVA dedusa initial, pentru vanzarea la pretul de piata, potrivit art. 148 si art. 149 din Codul fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare mijloace fixe la valoarea neamortizata catre persoane afiliate. Ce obligatii indeplinim?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016