Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venit persoana fizica. Cum procedam privind comisionul din vanzari incasat prin transfer bancar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Nov. 2014 Exclusiv
Tags: comision din vanzari, transfer bancar, contributii sociale, asigurari, baza lunara de calcul, cass

Analiza urmatoare se refera la o persoana fizica (PF) romana care realizeaza in cursul anului un venit provenind dintr-un comision de vanzari incasat prin transfer bancar de la o societate comerciala din afara Romaniei, in baza unui contract. In contract este precizat ca PF are obligatia sa-si achite impozitele Vom vedea ce impozite si taxe trebuie achitate de catre PF, si pana cand. Totodata, vom vedea daca PF are vreo obligatie sa declare contractul de comision la momentul semnarii si cum se calculeaza efectiv impozitul tinand cont ca venitul a fost realizat in Euro.


Conform prevederilor Legii nr.571/2003 Cod fiscal, in  cazul analizat pot fi doua situatii, respectiv:
 
1.daca veniturile sunt realizate din desfasurarea unor activitati in strainatate care sunt impozabile in Romania, atunci persoana fizica romana trebuie sa depuna pana la data de 25 mai  2015 pentru anul 2014 declaratia 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate".
Aceasta declaratie va fi insotita de copia contractului de comision, copia extrasului de cont bancar in care se reflecta incasarea veniturilor si daca este cazul dovada retinerii la sursa a impozitului aferent obtinerii acestor venituri de la societatea din afara Romaniei , pentru evitarea dublei impuneri.
La stabilirea impozitului se va lua in calcul cursul mediu BNR pentru anul in curs.
 
2. daca veniturile obtinute de persoana fizica romana reprezentand comision din vanzari sunt obtinute pe teritoriul Romaniei, atunci persoana fizica romana trebuie sa fie inregistrata in Romania ca PFA (persoana fizica autorizata), eventual II /IF  sau societate comerciala si sa emita factura pentru comisionul obtinut din vanzari.
Daca va desfasura activitati intracomunitare, este necesar sa se inregistreze in ROI (Registrul Operatorilor Intracomunitari).

In termen de 15 zile de la data  inceperii activitatii sau pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal in cazul in care se desfasoara activitate si in anul precedent  va depune formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit" si dupa caz, formularul 600 "Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii".

Daca sunt activitati intracomunitare se va depune lunar  declaratia 390 "Declaratie  recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare".

De asemenea, pana la data de 25 mai 2015 va depune pentru anul 2014 formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania".

Referitor la contributiile de asigurari sociale, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig; contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale.
 
Practic, in acest an,incepand cu luna octombrie 2014, o persoana cu venituri din activitati independente trebuie sa plateasca pentru pensii o suma minima lunara de 212 lei (35% x 2298 x 26,3%), dar nu mai mult de 3.022 lei (5 x 2298 x 26,3%).
 
Nu datoreaza contributia la pensii contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2298 = 804 lei).
 
In plus fara de contributia de asigurari sociale (pensie), persoanele fizice autorizate datoreaza o contributie la sanatate CASS de 5,5%. Baza de calcul in sistem real pentru CASS este venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale).

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venit persoana fizica. Cum procedam privind comisionul din vanzari incasat prin transfer bancar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016