Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri din cedarea folosintei bunurilor. Cum se factureaza si ce impozite se platesc?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: inchirere, cladiri, proprietate, cedarea folosintei bunurilor, cod fiscal de tva, deducere

In analiza urmatoare, facem referire la o persoana fizica fara certificat de inmatriculare, insa cu cod fiscal de TVA. Nu este PFA si inchiriaza cladiri pe care le are in proprietate. Stabilim ce impozite plateste si cum se va calcula impozitul pe profit. De asemenea, vom vedea daca factura contine tva sau daca se aplica taxarea inversa.


Intelegem ca persoana fizica s-a inregistrat in scop de TVA urmare depasirii plafonului de 220.000 lei cifra de afaceri.

Operatiunile de inchiriere imobil sunt scutite de TVA fara drept de deducere conform art. 141 alin.2lit e din Codul fiscal, astfel ca factura de chirie nu va fi cu TVA. Desi operatiunea este scutita fara drept de deducere de TVA, puteti opta pentru taxarea operatiunii conform art 141 alin.2 lit g din codul fiscal
prin depunerea unei notificari la organul fiscal, conform normelor metodologice de aplicare a art. 141 alin.2 lit.g).

Daca optati pentru taxarea operatiunilor prin depunerea notificarii, atunci veti emite facturi cu TVA si veti fi obligat la plata efectiva a TVA la bugetul de stat si depunerea Decontului de TVA.
 
In ceea ce priveste impozitul pe venituri din chirii, veti depune Declaratia 220 la organul fiscal privind venitul estimat din chirii.

Impozitul pe venitul din cedarea folosintei bunurilor se determina conform art. 61 din Codul fiscal
. In cazul in care aveti un numar mai mare de 5 contracte de inchiriere, veti fi calificat ca persoana care obtine venituri din activitati independente si se vor impune conform regulilor pentru venituri din activitati  independente (sistem real, in baza contabilitatii in partida simpla), conform art. 48 din Codul fiscal si Ordinului ANAf 2333/2007, determinand venitul net impozabil luand in calcul veniturile incasate din chirii din toate contractele din care se scad cheltuielile deductibile efectuate in legatura cu aceste contracte de inchiriere.

ANAF va emite decizie de impunere anticipata in baza Declaratiei 220 de depusa de persoana fizica si veti plati impozitul pe venit si contributia de sanatate anticipat pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Pana la data de 25 mai a anului urmator veti depune Declaratia 200 cu veniturile efectiv realizate, urmand a se regulariza impozitul pe venit si sanatatea (de restituit sau de plata ).
 
In cazul in care aveti un numar mai mic de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, venitul net impozabil se determina conform art. 62 din Codul fiscal, astfel:
 
Venitul brut se stabileste pe baza chiriei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei.

Venitul net impozabil din cedarea folosintei bunurilor se stabileste prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.
 
Impozitul de 16% se aplica la venitul net impozabil, si se plateste in 4 transe, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Totodata persoana fizica are obligatia platii si contributiei de asigurari de sanatate de 5,5% aplicata la venitul net impozabil, conform art. 296^21 lit.i). In ambele cazuri se mentine obligatia inregistrarii la organul fiscal a contractelor de inchiriere.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 




Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri din cedarea folosintei bunurilor. Cum se factureaza si ce impozite se platesc?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016