Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Zoom fiscal: Cum tratam fiscal achizitiile de la persoane fizice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 05 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: borderou achizitie, achizitii persoane fizice, formular 394, opanaf 37692015

Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMFP 2634 stabilesc ca, documentele justificative provenite din tranzactii/operatiuni de cumparare a unor bunuri de la persoane fizice, pe baza de borderou de achizitie/carnet de comercializare, pot fi inregistrate in contabilitate numai in cazul in care se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective.


Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este reglementat de Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol.

Pentru achizitia produselor (altele decat produse agricole) de la persoane fizice se intocmeste Borderou de achizitie  si Nota de receptie si constatare de diferente (Cod 14-3-1A).

Pentru platile in numerar se intocmeste Dispozitie de plata catre casierie.

In ceea ce priveste impozitul pe venit,  art. 62 din Codul fiscal stabileste ca sunt venituri neimpozabile:
-  veniturile de orice fel, in bani sau in natura, primite la predarea deseurilor din patrimoniul personal (lit. f)).
- veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, altele decat castigurile din transferul titlurilor de valoare si/sau aurului financiar prevazute la cap. V - Venituri din investitii, precum si altele decat cele definite la cap. IX - Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – lit. m).

Veniturile obtinute din valorificarea in regim de consignatie sau prin vanzare directa catre agenti economici si alte institutii a bunurilor rezultate in urma unei prelucrari sau procurate in scopul revanzarii sunt considerate venituri din activitati independente. In aceasta situatie consignatarul/cumparatorul va solicita documente care atesta provenienta bunurilor respective, precum si cele care atesta desfasurarea unei activitati independente. Nu se incadreaza in aceste prevederi bunurile din patrimoniul personal.
Activitatile de cumparare efectuate in scopul revanzarii constituie activitatile care genereaza venituri din activitati independente iar persoanele fizice care obtin astfel de venituri trebuie sa isi indeplineasca obligatiile privind autorizarea, impozitul pe venit, contributii sociale si alte obligatii ce revin din astfel de activitati.

Asadar, fie ca sunt bunuri din patrimoniul personal fie ca sunt bunuri rezultate in urma unei prelucrari sau procurate in scopul revanzarii cumparatorul nu are obligatia de a retine la sursa impozit si contributii. Daca bunurile sunt din patrimoniul personal cumparatorul va solicita o declaratie pe proprie raspundere iar daca sunt bunuri rezultate in urma unei prelucrari sau procurate in scopul revanzarii cumparatorul va solicita documente care atesta provenienta bunurilor respective, precum si cele care atesta desfasurarea unei activitati independente.

Borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice si/sau contracte incheiate cu persoane fizice se vor inscrie in noul Formular 394 aprobat prin OPANAF 3769/2015 cu modificarile si completarile ulterioare. Noul formular se va depune pentru operatiunile efectuate pe teritoriul national incepand cu luna iulie 2016.
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Zoom fiscal: Cum tratam fiscal achizitiile de la persoane fizice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016