Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Zoom fiscal: Exceptari noi de la obligativitatea utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 13 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: irina dumitrescu, legea 267/2015, exceptari, utilizarea caselor de marcat, case de marcat electronice

Analiza zilei e intocmita de expertul contabil Irina Dumitrescu si face referire, in principal, la noile exceptari de la obligativitatea utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, in conformitate cu prevederile aduse recent de Legea 267/2015 care prevede ca sunt exceptate de la utilizarea caselor de marcat electronice fiscale si activitatile privind asigurarea utilitatilor, respectiv furnizarea energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei si canalizarii, a serviciilor de telefonie, internet, posta,curier, salubritate.

Lista activitatilor pentru care nu este obligatorie utilizarea aparatelor de marcat electronice s-a marit, astfel ca, recent – in data de 10 noiembrie 2015, cu aplicare de la data de 13 noiembrie 2015, a fost publicata Legea 267/2015 care prevede ca sunt exceptate de la utilizarea caselor de marcat electronice fiscale si activitatile privind asigurarea utilitatilor, respectiv furnizarea energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei si canalizarii, a serviciilor de telefonie, internet, posta,curier, salubritate.

Anterior aparitiei acestei reglementari erau exceptate incasarile la domiciliul clientilor aferente acestor servicii, iar prevederea legala era urmatoarea:

“k) incasarea la domiciliul clientului a contravalorii energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobila, de posta si curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de Internet;”

Litera k a fost modificata,  a fost eliminata sintagma “la domiciulul clientului”, fiind rescrisa astfel:
 
 “  1. La articolul I punctul 2, litera k) a articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    " k) incasarea contravalorii energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei si canalizarii, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobila, de posta si curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de internet;".

Astfel, Legea 267/2015 aproba Ordonanta 91/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale si reglementeaza practic asa cum este corect modul de incasare a serviciilor privind utilitatile publice.

Prin urmare, la incasare cu numerar a contravalorii serviciilor de utilitati din categoria celor enumerate mai sus, agentii economici au obligatia emiterii chitantelor si nu a bonurilor fiscale.

Evident, nu este interzisa utilizarea caselor de marcat fiscale, mai ales ca de la inceputul acestui an, agentii economici care presteaza servicii in domeniul utilitatilor de natura celor de mai sus, au fost obligati prin OUG 91/2014 sa se doteze cu aparate de marcat electronice fiscale si practic au investit in logistica necesara (aparate, costuri de adaptare a softurilor de facturare/incasare), investitii care au fost semnificative. Mentionam ca, pana anul trecut, incasarea contravalorii  acestor servicii  erau exceptate de la utilizarea caselor de marcat.

Reamintim mai jos activitatile pentru care nu este obligatorie utilizarea caselor de marcat, asa cum sunt prevazute la art.2 din OUG 28/1999 cu modificarile si completarile ulterioare:

a) comertul ocazional cu produse agricole din productie proprie efectuat de catre producatorii agricoli individuali, autorizati in conditiile legii, in piete, targuri, oboare sau in alte locuri publice autorizate;

b) vanzarea de ziare si reviste prin distribuitori specializati;

c) transportul public de calatori in interiorul unei localitati pe baza de bilete sau abonamente tiparite conform legii, precum si cu metroul;

d) activitatile pentru care incasarile se realizeaza pe baza de bonuri cu valoare fixa tiparite conform legii - bilete de acces la spectacole, muzee, expozitii, targuri si oboare, gradini zoologice si gradini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc si altele similare;

Click aici pentru a citi continuarea!

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI



Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Zoom fiscal: Exceptari noi de la obligativitatea utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016