Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Zoom fiscal: Penalitatea de nedeclarare in anul 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 02 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: penalitatea de nedeclarare, sanctiuni, inspectia fiscala, 2016, conferinta de fiscalitate

Dorim sa va aducem la cunostinta ca in cadrul Conferintei Anuale de Fiscalitate, Editia a X-a, organizate de EY Romania, Emanuel Bancila, liderul Practicii de Litigii si Controverse Fiscale, a oferit mai multe informatii privind modificarile aduse odata cu Noul Cod de Procedura Fiscala, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016.


Acesta a amintit astfel ca noutatea absoluta o reprezinta introducerea institutiei penalitatii de nedeclarare. Cuantumul ridicat al acesteia va obliga contribuabilii sa puna un accent mai mare pe planificarea inspectiei si revizuirea cu regularitate a taxelor si impozitelor declarate, avand in vedere ca rectificarea la timp a declaratiilor fiscale duce la neutralizarea acestei penalitati.

In ce priveste penalitatea de nedeclarare, ca ipoteza legala criticabila, acesta aminteste ca nu se face niciun fel de distinctie intre nedeclarare si subdeclarare (intentionata sau din eroare, datorata prevederilor legale neclare.

De retinut ca rectificarea declaratiei de impunere neutralizeaza aplicarea acestei sanctiuni. Planificarea inspectiei fiscale capata o importanta deosebita in acest context, a amintit Emanuel Bancila.

"Totusi, trebuie tinut cont ca rectificarea nu poate avea loc dupa inceperea inspectiei fiscale, moment care nu trebuie confundat cu simpla transmitere a avizului de inspectie. Depasirea duratei legale a inspectiei fiscale se sanctioneaza cu incetarea acesteia fara posibilitatea de a emite raport de inspectie.

Intr-o astfel de situatie, termenul de prescriptie nu mai este considerat intrerupt si curge in favoarea contribuabilului. Se sanctioneaza astfel durata excesiva a inspectiei fiscale fara intreruperea termenului de prescriptie cu acumularea considerabila de penalitati in sarcina contribuabilului.

Cititi continuarea aici.

Informatii cu privire la impozitul pe profit si impozitul pe cladiri, din cadrul aceleiasi conferinte, gasiti aici.
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Zoom fiscal: Penalitatea de nedeclarare in anul 2016":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016