Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Zoom fiscal: Valoarea tichetelor de masa pentru semestrul I al anului 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 20 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: tichete de masa, contributii sociale, angajator, contravaloarea tichetelor de masa

Orice persoana fizica sau juridica care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca poate sa acorde salariatilor tichete de masa.


Actele normative care reglementeaza tichetele de masa sunt:
1. Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa;
2. Hotararea Guvernului nr. 23/2015 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.
3. Codul fiscal.

Tichetele de masa se pot acorda numai la functia de baza.

Angajatorii care au organizate cantine-restaurant sau bufete, pot achizitiona, tipari si distribui tichete de masa pe suport hartie numai salariatilor proprii, incadrati cu contract individual de munca. In acest caz, angajatorii respectivi sunt obligati sa asigure evidenta, circulatia si pastrarea tichetelor de masa pe suport hartie, astfel incat sa poata face dovada cheltuielilor efectuate in acest scop..

Valoarea nominala indexata a unui tichet de masa se stabileste prin ordin al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, semestrial, in raport cu indicele preturilor de consum la marfurile alimentare, comunicat de Institutul National de Statistica.

Prin ordinul nr. 934/2016 s-a stabilit valoarea nominala indexata a unui tichet de masa pentru semestrul I al anului 2016. Incepand cu luna mai 2016 valoarea nominala a unui tichet de masa este de 9,57 lei. Astfel, valoarea nominala a unui tichet de masa creste de la 9,41 lei cat a fost incepand cu luna mai 2015,  la 9,57.

In ceea ce priveste tratamentul fiscal al tichetelor de masa, conform art. 76 alin.(3)  lit. h) din Codul fiscal, tichetele de masa reprezinta avantaje salariale.
Prin urmare contravaloarea tichetelor de masa va fi inclusa in statul de salarii in scopul impozitarii. Calculul, retinerea si virarea impozitului pe salarii se va efectua de catre angajator, contravaloarea tichetelor de masa fiind impozitate prin cumulare cu celelate venituri de natura salariala realizate in luna in care sunt acordate.

Tichetele de masa acordate potrivit legii nu se includ in baza de calcul al contributiilor sociale. Insa, numai tichetele de masa acordate in conformitate cu prevederile legale sunt scutite de la plata contributiilor sociale.

Spre exemplu, se vor datora contributii sociale daca:
- angajatorul nu acorda tichete de masa, ci suporta contravaloarea hranei salariatului sau acorda salariatilor o masa calda in cantina proprie;
- tichetele de masa sunt acordate la locul de munca din afara functiei de baza;
- angajatorul acorda tichete de masa cu depasirea numarului de zile lucratoare ale lunii.

 

Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Zoom fiscal: Valoarea tichetelor de masa pentru semestrul I al anului 2016":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016