Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie auto in 2010. Deducere TVA in 2012

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: anaf, achizitie auto, deducere tva, codul fiscal

In anul 2010 o societate a achizitionat un autoturism pe care l-a predat unui agent de vanzari intr-un alt stat membru UE. Agentul de vanzari presteaza pentru societate servicii de prospectare de piata, intermediere relatii clienti, identificare clienti noi, recuperare creante in baza unui contract comercial. ANAF nu a acordat dreptul de deducere al TVA la achizitie considerand ca art. 145 lit. b din Codul Fiscal nu se respecta, agentul de vanzari nefiind angajat al societatii. In anul 2012, autoturismul este transferat la un agent de vanzari roman, rezident, angajat al societatii in baza unui Contract Individual de Munca. Vom vedea in ce masura se poate obtine ulterior (in anul 2012, anul in care se respecta art. 145 lit. b) dreptul de deducere al TVA aferent achizitiei autoturismului achizitionat in 2010.

Raspuns:

In opinia noastra, aveti dreptul sa deduceti partial TVA din suma existenta la achizitia autoturismului, in temeiul art. 148 lit. b) si art. 149 alin. (4) lit. b) - c) din Codul fiscal .

Observam ca cele doua temeiuri normative stabilesc proceduri diferite de ajustare, respectiv:

-    art. 149 din Codul fiscal reglementeaza ajustarea TVA, pentru bunurile de capital, ce sunt active cu o durata normata de amortizare fiscala mai mare de 5 ani;
-    art. 148 din Codul fiscal reglementeaza ajustarea TVA pentru alte bunuri decat cele de capital, respectiv pentru activele ce au durata normata de utilizare mai mica de 5 ani.

Astfel, conform art. 149 din Codul fiscal , aveti dreptul sa deduceti partial o suma din TVA de la achizitia initiala, proportionala cu perioada de utilizare a activului ramasa de utilizat in durata de amortizare fiscala.

Unitatea de calcul a ajustarii este anul, aceasta incepe la 01 ianuarie a anului cand s-a achizitionat autoturismul, iar anul in care s-a schimbat destinatia utilizarii bunului de capital nu se ia in considerare.

De exemplu, autoturismul a fost achizitionat in 10 octombrie 2010, cu TVA dedus in valoare de 2400 u.m. In iulie 2012, acesta se va utiliza exclusiv in activitati cu drept de deducere. Durata de amortizare fiscala este de 5 ani.
Perioada de neutilizare corespunde anilor 2010, 2011, 2012 si ar permite deducerea pentru anii 2013, 2014.

In acest caz, societatea dvs are dreptul sa deduca TVA in suma de 2/5 din TVA de la achizitie, respectiv 2400 um x 2/5 = 960 lei.

In cazul bunurilor, altele decat cele de capital, conform art. 148 si norme de aplicare, ajustarea TVA se efectueaza pentru valoarea neamortizata existenta la data schimbarii destinatiei de utilizare a autoturismului intr-o activitate cu drept de deducere.

Prin ajustarea TVA intelegem in acest caz, diminuarea TVA de plata catre buget cu o suma in favoarea societatii dvs.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie auto in 2010. Deducere TVA in 2012":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016