Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie cereale de la persoane fizice. Cum procedam in ce priveste documentele de transport?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Dec. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, achizitie cereale, documente transport, hg 1373/2008, transport marfa, tichete cantar

Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati care achizitioneaza cereale de la persoane fizice in conditia de livrare FCA (transportul se face cu mijloacele proprii ale cumparatorului). Vanzatorul nu are posibilitatea sa cantareasca marfa la incarcare.


 Cumparatorul detine un depozit certificat care are si echipament de cantarire autorizat conform legii.

Vom vedea ce documente trebuie sa insoteasca transportul pana la locul de cantarire/depozitare si ce cantitate (sau ce mentiune) se inscrie pe acestea tinand cont ca nu poate fi cantarita pana la cantarul autorizat.

De asemenea, vom vedea ce documente vor fi prezentate in trafic organelor de control (fiscale sau rutiere) si care este legislatia aferenta problemei prezentate.

Potrivit HG 1373/2008 privind reglementarea furnizarii si transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din Romania, operatorii economici in calitate de furnizori sunt obligati sa sa aiba in dotare, in punctele de incarcare a vehiculelor, instalatii de cantarire si sa elibereze tichete de cantar pentru bunuri divizibile cum sunt cele provenind din exploatari agricole.

De aici rezulta ca si micii fermieri/persoanele fizice - producatori agricoli, adica operatori economici sunt supusi obligatiei de a avea in dotare instalatii de cantarire, in caz contrar fiind sanctionati contraventional cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. Corelativ, si beneficiarul are obligatia sa nu permita intrarea in punctul de descarcare a vehiculelor fara tichet de cantar eliberat de furnizor, iar nerespectarea acesteia atrage sanctionarea contraventionala cu amenda tot de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Prevederile HG 1373/2008 se aplica numai pentru transporturile ce utilizeaza reteaua de drumuri publice realizate cu autovehicule rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12,0 t.

In mod concret, transportul cerealelor achizitionate de la persoane fizice pana la depozitul cumparatorului ar trebui insotit de avizul de insotire a marfii (daca producatorul agricol este inregistrat ca persoana fizica autorizata, intreprindere individuala etc.) sau de borderoul de achizitie (de la producatori individuali), precum si de tichetul de cantar, daca transportul se realizeaza cu  autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12,0 t. In avizul de insotire sau borderoul de achizitie se va inscrie cantitatea cantarita rezultata din tichetul de cantar. Daca transportul se realizeaza cu autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mica de 12,0 t, atunci tichetul de cantar poate lipsi, iar in aviz sau borderou se vor mentiona cantitati estimative.

Este foarte adevarat ca, in practica, transporturile nu sunt insotite de tichete de cantar datorita imposibilitatii amplasarii cantarelor in camp, la fiecare exploatatie agricola din motive tehnice, financiare si administrative.

Din acest motiv la Camera Deputatilor este in procedura parlamentara un proiect de lege (PL-x 450/2013 - Proiect de Lege privind unele masuri de reglementare a transportului rutier de produse agricole pe drumurile publice) prin care se urmareste ca produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare sa poata fi transportate pana la bazele de receptie/depozite fara tichetul de cantar, cu conditia insotirii transportului de avizul de insotire si contractul incheiat cu producatorul agricol, in limita unei distante de maximum 70 de km de la locul de incarcare.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie cereale de la persoane fizice. Cum procedam in ce priveste documentele de transport?":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016