Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie extracomunitara si prestare intracomunitara de servicii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: declaratia 390, tva, prestare intracomunitara de servicii

O societate intermediara in asigurari primeste o factura cu despagubire si comision intermediere. Societatea din Romania factureaza catre societatea straina care datoreaza despagubirea, fiind intermediar intre societatea de asigurari si societatea straina. Cum va inregistra societatea romana cele doua facturi aferente despagubirii si comisionului? Datoreaza aceasta societate TVA pentru factura societatii de asigurari?




Raspuns:

Conform art 137 alin 3 lit b din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata nu cuprinde urmatoarele:

" sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate. Nu se exclud din baza de impozitare orice sume care, in fapt, reprezinta contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate".
     
Avand in vedere aceasta prevedere legala, rezulta faptul ca despagubirile respective nu intra in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, ci numai comisionul perceput.
    
Conform art 133 alin (2) din Codul fiscal:

" Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita".
    
Locul prestarii serviciilor in cazul facturii primite din Moldova este la sediul beneficiarului (Romania), operatiunea fiind impozabila in Romania, persoana obligate la plata taxei fiind societatea din Romania in conformitate cu art 150 alin (6) din Codul fiscal .
    
Drept urmare, TVA este datorata de societatea romana prin mecanismul taxarii inverse 4426 = 4427, baza de impozitare a taxei fiind suma totala din factura primita (inclusiv TVA) .
   
Operatiunea nu se declara in Declaratia 390 nefiind o achizitie intracomunitara de servicii, iar in decontul de TVA se declara la randul 7 si 20 ca "achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa).  
    
Referitor la factura intocmita de societatea romana catre societatea din Germania, locul prestarii serviciilor este la sediul beneficiarului (in Germania), operatiunea nefiind impozabila in Romania.
     
Factura catre firma germana se va intocmi fara TVA si se va declara ca prestare intracomunitara de servicii (P), iar in decontul de TVA se va inregistra la randul 3 "livrari de bunuri si prestari de servicii pentru care locul livrarii/prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), cuprinzand baza de impozitare a TVA pentru comisionul perceput firmei din Germania.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie extracomunitara si prestare intracomunitara de servicii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016