Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara autoturism. Obligatii efectuate inainte si dupa achizitie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Apr. 2018
Tags: tva, achizitie autoturism, ue, uniunea europeana

In analiza de mai jos, avem un SRL - platitor de TVA - care intentioneaza sa achizitioneze un autoturism dintr-o tara membra a Uniunii Europene (UE) - Italia.

Vom vedea ce operatiuni trebuie efectuate inainte si dupa achizitie.

Iata raspunsul specialistului!

Inainte de achizitie, cumparatorul din Romania trebuie sa verifice daca:

1) autoturismul este nou sau nu mai este nou.

La incadrarea unui vehicul in categoria "nou" sau care nu mai este "nou" trebuie sa cunoasteti faptul ca delimitarea intre vehicul nou si vehicul vechi se face in functie de conditiile stabilite prin  articolul 266 "Semnificatia unor termeni si expresii" alineatul 3, litera b) din Codul fiscal. Astfel, pentru a fi considerat nou, un mijloc de transport auto trebuie sa indeplineasca una din urmatoarele doua conditii alternative:

1. sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune;
2. sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km.

In situatia in care un mijloc de transport nu indeplineste una din cele doua conditii, este considerat vechi.

2) daca vanzarea se efectueaza de catre:

- o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal in Italia;

- o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA in Italia deoarece se afla in regimul special de scutire, similar prevederilor art. 310 din Codul fiscal aplicabil in Romania;

- o persoana fizica, impozabila din punct de vedere al TVA, obligata sa se inregistreze TVA in Italia, daca autoturismul este nou;

- o persoana fizica, neimpozabila din punct de vedere al TVA deoarece nu trebuie sa se inregistreze TVA, daca autoturismul nu mai este nou;

3) daca autoturismul nu mai este nou, regimul aplicat de catre vanzatorul persoana impozabila:

- regimul normal daca nu este un revanzator sau

- regimul special second-hand daca este revanzator.
 
Fata de aceste criterii enumerate care au un caracter general, fara a fi limitative, iata care sunt principalele reguli de aplicare a unui tratament fiscal corect la cumparare:

a) indiferent de faptul ca autoturismul respectiv este nou sau  nu mai este nou (a fost utilizat de catre furnizor ca bun de capital), dar pentru care furnizorul din Italia a aplicat regimul normal de scutire, considerand ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA  in Italia, dar impozabila in Romania la cumparatorul care i-a comunicat un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din  Romania, cumparatorul din Romania  aplica urmatorul tratament fiscal si contabil:

- achizitia este  impozabila in Romania, din punctul de vedere al TVA. In acest caz, se considera ca  societatea din Romania in calitate de  cumparator realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri, taxabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula 4426 = 4427. Suma TVA datorata prin aplicarea acestui regim de impozitare se calculeaza la o baza de impozitare determinata in lei prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre vanzator.

- valoarea operatiunii de achizitie pentru care se aplica regimul de taxare inversa se raporteaza de catre cumparatorul din Romania, platitor de TVA in regim normal, atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18, cu report la randul 5.1 si 18.1, cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul A. Daca factura este emisa de furnizor, de exemplu,  in luna aprilie   2018, operatiunea se evidentiaza in jurnalele de TVA intocmite pentru luna aprilie  2018 si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 si declaratia informativa cod 390 VIES aferente lunii aprilie  2018, cu termen de transmitere electronica cel mai tarziu in data de 25 mai 2018, inclusiv.

- la achizitie se efectueaza inregistrarea contabila:
     
2133 = 404..............55.200 lei

4426 = 4427 ......... 10.488 lei
 
- dupa aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427, cumparatorul din Romania trebuie sa analizeze daca este indreptatit sa exercite, integral, dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inregistrate in debitul contului 4426 "TVA deductibila".

In situatia in care decide ca autoturismul respectiv nu va fi utilizat, exclusiv, in scopul activitatii economice, cumparatorul din Romania treuie  sa limiteze dreptul de deducere cu 50%, reintregind costul de achizitie al autoturismului prin inregistrarea contabila:
     
2133 = 4426 ..........5.244 lei
 
Limitarea partiala a dreptului de deducere a TVA cu suma de 50% care reintregeste costul de achizitie a autoturismului se evidentiaza la randul 30 denumit randul 30 "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 297 SI ART. 298 SAU ART. 300 SI ART. 298 DIN CODUL FISCAL SI COMPENSATIE IN COTA FORFETARA", ajustand, negativ, cu 50%, suma TVA deductibila, dedusa, raportata la randul 18

"Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)", randul 18.1 "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul  este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea"   

In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca, in situatia in care cumparatorul este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA avand drept perioada fiscala trimestrul calendaristic, este obligat sa schimbe perioada fiscala in luna calendaristica deoarece efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri.
     
Suma TVA care nu poate fi dedusa, dar care reintregeste costul de achizitie al autoturismului se recupereaza de catre cumparator prin amortizare. Chiar daca autoturismul nu este utilizat exclusiv pentru activitatea economica, cheltuiala cu amortizarea nu se limiteaza la deducere, asa cum se procedeaza cu alte cheltuieli de exploatare legate direct de autoturismul respectiv.

b) in situatia in care autoturismul nu mai este nou, dar  furnizorul din Italia aplica regimul special second hand, specific vanzarilor de autoturisme de catre firme specializate in astfel de operatiuni (revanzatori), achizitia autoturismului nu este impozabila in Romania, caz in care valoarea achizitiei se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300, la randul 28 "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile", fara a se  raporta si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES. In acest sens, trebuie retinut faptul ca regimul special second hand poate fi aplicat doar de catre un revanzator de autoturisme second hand, caz in care operatiunea este taxabila la furnizor, in Italia , prin aplicarea cotei standard TVA 19% la marja de profit aferenta tranzactie (diferenta intre pretul de vanzare si  costul de achizitie al autoturismului vandut in regim second-hand). Daca firma din Italia ar fi un revanzator si ar  inscrie pe factura emisa mentiunea "regim special" si "TVA marja de profit", cumparatorul ar fi atentionat cu privire la regimul aplicat de catre vanzator, caz in care cumparatorul ar considera operatiunea  neimpozabila in Romania, deoarece operatiunea a fost taxata in Italia.

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal si expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara autoturism. Obligatii efectuate inainte si dupa achizitie":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 52 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016