Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de bunuri in conditia de livrare ex works. Cum declaram?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: achizitie intracomunitara, livrare, ex works, roi, tva, declaratia 300, declaratia 390

Analizam cazul unei societati X din Romania, platitoare de TVA si inscrisa in ROI, care achizitioneaza marfuri din Germania in valoare de 6.000 euro. Transportul marfurilor din Germania in Romania se efectueaza de o firma din Romania la pretul de 1000 EUR +TVA si este suportat de cumparator,respectiv de catre firma X din Romania. Vom vedea cum va arata monografia contabila in conditiile in care transportul este inclus in costul de achizitie al marfurilor. Totodata vom vedea cum vom declara in D300 si D390, precum si daca furnizorul din Germania este obligat sa comunice un cod valid de TVA pentru ca achizitia sa fie considerata cu taxare inversa.



Raspuns:

Din situatia prezentata rezulta faptul ca achizitia intracomunitara de bunuri s-a efectuat in conditia de livrare ex works negociata cu furnizorul din Germania. In acest caz, responsabilitatea efectuarii transportului de bunuri de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul Romaniei este responsabilitatea cumparatorului din Romania.

Pentru operatiunea de achizitie intracomunitara de bunuri, firma din Romania este obligata sa aplice regimul de taxare inversa chiar daca furnizorul din Germania nu comunica un cod de TVA sau codul de TVA comunicat nu este valid.

Operatiunea este taxabila in Romania, chiar daca furnizorul este persoana impozabila, neinregistrata in scopuri de TVA in Germania care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici. Astfel, se respecta definitia achizitiei intracomunitare de bunuri de la articolul 130^1, alineatul 1, conform careia achizitiile intracomunitare se refera la bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor".

De asemenea, prin art. 132^1 alin. (1) se reglementeaza in mod expres faptul ca locul unei achizitii intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, deci, in Romania.

In acest caz, cumparatorul bunurilor din Romania, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa care se materializeaza prin formula contabila 4426 = 4427. Suma TVA se determina prin aplicarea cotei standard TVA de 24% asupra bazei de impozitare a TVA a carui echivalent in lei se determina prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul din Germania.

De exemplu, pentru suma de 6.000 euro baza de impozitare este de 27.157, 20 lei (6.000 euro x 4, 5262 lei/euro = 27.157, 20 lei) daca se calculeaza la un curs valutar de 4, 5262 lei/euro in vigoare la data de 3.10.2012 ca data a facturii emise de catre furnizor. Suma TVA datorata prin aplicarea regimului de taxare inversa este de 6.517, 72 lei (27.157, 20 lei x 24% = 6.517, 72 lei). Operatiunea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari, dar si in jurnalul pentru vanzari la o valoare totala de 33.675 lei (rotunjit la cifra unitatilor), din care:
- baza de impozitare TVA: 27.157 lei:
- TVA: 6.518 lei.

In baza informatiilor preluate din jurnalele de TVA, achizitia intracomunitara de bunuri se raporteaza prin:

- decontul de TVA cod 300, la urmatoarele randuri:
- corespunzator rulajului creditor al contului 4427, la randul 5" Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" , dar fara reportarea la randul 5.1" Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara" ;
- corespunzator rulajului debitor al contului 4426 la randul 2" Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care:" " dar fara reportarea sumei la randul 18.1" Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea"

- declaratia recapitulativa cod 390 VIES, prin inscrierea urmatoarelor informatii:
- tara DE;
- denumirea furnizorului din Germania:
- tipul operatiunii: simbolul A;
- baza de impozitare in lei.

Raportarea prin declaratia 390 se efectueaza in situatia in care exista indicii suficiente pentru a considera ca furnizorul este o persoana impozabila.

Factura primita de la transportatorul din Romania se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari pentru valoarea totala 5.612 lei, din care:
- baza de impozitare de 4.526, 20 lei (1.000 euro x 4, 5262 lei/euro = 4.526, 20 lei) daca se calculeaza la un curs valutar de 4, 5262 lei/euro in vigoare la data de 3.10.2012 ca data a facturii emise de catre prestator;
- TVA in suma de 1.086, 28 lei (4.526, 20 lei x 24%).

In baza informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari, achizitia serviciului de transport de la un partener inregistrat in scopuri de TVA in Romania, se raporteaza prin:
- decontul de TVA cod 300, la urmatoarele randuri:
-  randul 22 denumit " Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25" ;
- randul 27 denumit" TOTAL TAXA DEDUCTIBILA (suma de la rd. 18 pana la rd. 25, cu exceptia celor de la rd. 18.1, 20.1) din care:" cu preluarea la randul 27.1 " Achizitii de bunuri si/sau servicii taxabile din interiorul tarii pentru care au fost primite facturi de la persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania" . Astfel, va asigurati ca nu vor exista neconcordante intre declaratia cod 394 depusa de firma dvs. si declaratia cod 394 depusa catre locatorul care a emis factura respectiva;
- randul 28 denumit" SUB - TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 145 SI ART. 145^1 SAU ART. 147 SI ART. 145^1" .

- formularul cod 394" Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA" , cu simbolul A.

In baza celor doua facturi primite, cumparatorul din Romania efectueaza urmatoarele inregistrari contabile :
- receptia bunurilor in valoare totala de 6.000 euro la care se adauga costul transportului:
371  = %   31.683
   401.01  27.157
   401.02  4.526

- aplicarea regimului de taxare inversa pentru achizitia intracomunitara de bunuri:
4426  = 4427  6.518

- exercitarea dreptului de deducere a TVA facturata de catre transportatorul din Romania:
4426  = 401.02  1.086


Asa cum se poate constata, valoarea transportului reintregeste costul de achizitie al marfurilor.

In concluzie, pentru a considera operatiunea o achizitie intracomunitara de bunuri, taxabila in Romania nu este obligatoriu ca furnizorul din Germania sa comunice un cod valid de TVA. Regimul de taxare inversa este aplicabil de catre orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania care realizeaza o astfel de operatiune intracomunitara cu bunuri.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri in conditia de livrare ex works. Cum declaram?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016