Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de bunuri pe teritoriul comunitar. Cum facturam vanzarea la distanta?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Iul. 2017 Exclusiv
Tags: deducere, achizitii intracomunitare, tva, marfa

In analiza de mai jos, avem o societate platitoare de TVA care achizitioneaza dintr-un stat non-UE marfuri cu descarcare intr-un stat membru UE. Vama se efectueaza pe teritoriul statului UE si societatea plateste TVA in vama acestui stat. Stabilim daca TVA-ul se contabilizeaza in contul 4426 si daca firma romana are drept de deducere prin inscrierea in D300.

Ulterior, societatea vinde marfa prin intermediul Amazon. Stabilim cum va emite facturile in cazul in care vinde catre persoane fizice neplatitoare sau nu de TVA. Se mentioneaza ca locul de plecare a marfii este statul din UE, iar marfa poate ajunge in Uniunea Europeana sau in spatiul extracomunitar.
 
Iata raspunsul specialistului:
 
Din intrebarea formulata am inteles ca  societatea din Romania efectueaza un import de bunuri pe  teritoriul Germaniei, bunurile respective urmand a fi vandute online, cu amanuntul, prin "Amazon.de" catre diverse persoane fizice, neimpozabile din punctul de vedere al TVA, stabilite in diverse state membre sau in state terte. 
         
Suma TVA achitata in vama din Germania pentru bunurile cumparate din China,  puse in libera circulatie pe teritoriul comunitar,  nu poate fi contabilizata prin debitul contului 4426 si raportata prin decontul de TVA cod 300 deoarece nu este datorata bugetului de stat din Romania, ci autoritatii vamale din Germania. Deci, suma respectiva nu poate fi dedusa in Romania, ci numai in Germania, pe baza declaratiei vamale de import intocmita de declarantul vamal din Germania, dar  numai daca societatea din Romania se inregistreaza in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din Germania, printr-un sediu fix. Inregistrarea se efectueaza  similar prevederilor art. 316 alin. (2) din Codul fiscal aplicabil in Romania pentru situatii similare, armonizate cu prevederile Directivei CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata “Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar este stabilita in Romania printr-un sediu fix, conform art. 266 alin. (2) lit. b), este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, astfel: …….
 c) inainte de realizarea unor activitati economice de la respectivul sediu fix in conditiile stabilite la art. 266 alin. (2) lit. b) si c) care implica:
1. livrari de bunuri taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, inclusiv livrari intracomunitare scutite de TVA conform art. 294 alin. (2);
2. prestari de servicii taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, altele decat cele prevazute la lit. a) si b);
3. operatiuni scutite de taxa si opteaza pentru taxarea acestora, conform art. 292 alin. (3);
4. achizitii intracomunitare de bunuri taxabile. ”
 
 Sediul fix este reglementat prin art. 266 alin. (2) lit. b)  din care se retine ca "o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile;". 
 
De regula, prin resurse tehnice se intelege un spatiu dotat cu un birou, un calculator si diverse alte bunuri administrative, un depozit, etc. prin intermediul  carora se desfasoara  sau se gestioneaza o activitate economica in sfera de aplicare a TVA.  In categoria acestor resurse tehnice se incadreaza si depozitul  inchiriat in care sunt stocate bunurile importate,  destinate vanzarii on-line. 
 
Astfel, urmare inregistrarii la autoritatea fiscala din Germania, societatea din Romania dobandeste calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Germania   pentru toate activitatile economice desfasurate pe teritoriul Germaniei . Pentru toate operatiune economice desfasurate pe teritoriul Germaniei, societatea din Romania va avea obligatii fiscale cu privire la:
- intocmirea evidentei operatiunilor,  similar jurnalelor de TVA din Romania;
- raportare valorii operatiunilor economice efectuate, similar  decontului de TVA  cod 300 din Romania;
- plata TVA, ca diferenta intre TVA colectata si TVA deductibila, dedusa, pentru toate operatiunile care au locul in Germania.
 
Locatorul spatiului din Germania   reprezentand punctul de lucru (sediul fix) al societatii din Romania, de exemplu depozitul,  va emite factura  cu TVA colectata deoarece locul serviciului de inchiriere este locul unde este situat bunul imobil. Sediul fix din Germania, inregistrat in scopuri de TVA in Germania,  va avea posibilitatea sa isi exercite dreptul de deducere al sumei TVA inscrise in factura emisa de catre locator ( proprietarul depozitului)  sau a sumei TVA inscrise in oricare alte facturi emise de furnizori/prestatori din Germania  (carburanti, telefon, contabilitate, traduceri, etc.), dar si suma TVA achitata in vama, inscrisa  in declaratiile vamale de import vizate de biroul vamal din Germania.  Exercitarea acestui drept de deducere se efectueaza prin decontul de TVA care se va depune la autoritatea fiscala din Germania deoarece achizitiile respective sunt  aferente operatiunilor desfasurate pe teritoriul Germaniei. Vanzarea on-line catre persoane fizice a bunurilor stocate in depozitul din Germania reprezinta operatiune taxabila in Germania, prin aplicarea cotei TVA utilizata in Germania pentru vanzari similare. Deoarece operatiunile de vanzare efectuate au locul in Germania, societatea din Romania trebuie sa respecte  prevederile legislatiei fiscale  aplicabile in Germania, fara sa tina cont de  prevederile Codului fiscal aplicabil in Romania deoarece  operatiunile  respective nu  sunt impozabile in Romania, fiind taxabile in Germania.   
 
Pentru suma TVA platita pentru importul efectuat pe teritoriul Germaniei, dar si pentru suma TVA inscrisa in facturile emise de catre partenerii din Germania, societatea din Romania  nu va avea  dreptul sa solicite autoritatii fiscale din Germania restituirea sumei TVA,  similar  formularului  cod 318 utilizat in  Romania deoarece  achizitia bunurilor si  serviciilor respective este aferenta  activitatii  economice desfasurate pe teritoriul Germaniei printr-un sediu fix. 
 
In ceea ce priveste vanzarile efectuate pe teritoriul Germaniei catre diverse persoane fizice care nu sunt stabilite pe teritoriul Germaniei, fiind stabilite pe teritoriul altor state membre, colectarea TVA pe teritoriul Germaniei  poate fi efectuata  numai pana la momentul atingerii sau depasirii plafonului de vanzari la distanta din statul membru de destinatie a bunurilor. Acest plafon difera de la stat la stat, de exemplu, 
- in  Italia: 27 889 euro;
- Germania: 100.000 euro;
- Austria: 100.000 euro;
- Marea Britanie 70 000 GBP.
 
 Dupa depasirea plafonului respectiv, vanzatorul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru al cumparatorului pentru a efectua livrari pe teritoriul acelui stat, colectand TVA pentru acel stat. 
       
Conform prevederilor legislatiei fiscale din Romania, armonizate cu prevederile Directivei CEE nr. 112/2016 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata,  vanzarea la distanta are locul livrarii in statul membru al cumparatorului conform prevederilor art. 275 "Locul livrarii de bunuri" alin. (2) din Codul fiscal 
 
"  (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. a), in cazul unei vanzari la distanta care se efectueaza dintr-un stat membru spre Romania, locul livrarii se considera in Romania daca livrarea este efectuata catre un cumparator persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, care beneficiaza de exceptia de la art. 268 alin. (4), sau catre orice alta persoana neimpozabila si daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) valoarea totala a vanzarilor la distanta al caror transport sau expediere in Romania se realizeaza de catre un furnizor, in anul calendaristic in care are loc o anumita vanzare la distanta, inclusiv valoarea respectivei vanzari la distanta, sau in anul calendaristic precedent, depaseste plafonul pentru vanzari la distanta de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste prin normele metodologice; sau
 
b) furnizorul a optat in statul membru din care se transporta bunurile pentru considerarea vanzarilor sale la distanta, care presupun transportul bunurilor din acel stat membru in Romania, ca avand loc in Romania."
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri pe teritoriul comunitar. Cum facturam vanzarea la distanta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016