InfoTva.ro » Studii de caz » Achizitie intracomunItara soft online de catre un PFA. Ce obligatii apar?

Achizitie intracomunItara soft online de catre un PFA. Ce obligatii apar?

de InfoTva.ro la 19 Dec. 2011 Exclusiv

Tags: pfa, achizitii intracomunitare, registrul operatorilor intracomunitari

Intrebare: Un PFA neplatitor de TVA achizitioneaza in luna decembrie 2011, cu plata online, un soft antivirus de la o societate din Olanda (mai exact, dreptul de a utiliza softul 1 an de zile). Furnizorul strain este persoana impozabila platitoare de TVA ( numarul TVA acordat de autoritatile fiscale din Olanda apare pe factura emisa catre PFA). In ce masura aceasta tranzactie genereaza obligatii suplimentare de inregistrare sau raportare fiscala pentru PFA-ul din Romania? In ce mod va inregistra PFA-ul achizitia in Registrul Jurnal de Incasari si Plati? Se va trece ca o achizitie de servicii?Raspuns:

 1.    PFA avea obligatia sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare a softului (care reprezinta un serviciu intracomunitar), conform art 1582 ,  alin 2 lit.e, care prevede:

" ART. 158^2
Registrul operatorilor intracomunitari
(1) incepand cu data de 1 august 2010, se infiinteaza si se organizeaza in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare, respectiv:
e) achizitii intracomunitare de servicii, respectiv cele pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2), efectuate in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Romania, inclusiv persoane juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1, de catre persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, si pentru care beneficiarul are obligatia platii taxei potrivit art. 150 alin. (2)."

In vederea inregistrarii in Registrul Operatorilor Intracomunitari PFA trebuie sa depuna Cererea formular 095. Totodata, conform art. 1531 alin 1 lit.c, PFA are obligatia sa se inregistreze special in scopuri de TVA, inaintea realizarii achizitiei intracomunitare de servicii, depunand in acest sens Declaratia 091.

PFA va deveni astfel platitor de TVA doar pentru tranzactiile derulate cu parteneri din state membre UE, nu pentru toata activitatea.

Manualul de politici contabile este obligatoriu in 2015!

Folositi modelul de manual, 100% editabil, elaborat in
conformitate cu reglementarile contabile 2015

>> Click AICI <<

 


PFA va avea obligatia platii efective a TVA la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare efectuarii achizitiei, depunand pana la acea data si Decontul special de TVA- Formular cod 301.
PFA va avea obligatia completarii si depunerii si Declaratiei recapitulative 390 completata pentru achizitii intracomunitare de servicii - cod S, pana la data de 25 a lunii urmatoare efectuarii achizitiei intracomunitare de servicii.

2. PFA va inregistra tranzactia in Registrul Jurnal pentru incasari si plati la rubrica Plati - ca o achizitie de servicii, considerand achizitia ca o cheltuiala deductibila.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Comentarii
3 comentarii
Mihai 2013-04-03 01:46:09

Nu stiu daca mai este de actualitate dar sper sa ajut si eu pe cititorii urmatori: daca produsul este descarcat de pe internet si nu pe suport fizic, achizitia e considerata achizitie de servicii, caz in care este nevoie de inregistrare in ROI.

mihaela barta 2012-02-26 21:24:14

revin cu precizarea ca raspunsul copiat din Cod nu ajuta, dimpotriva; la o analiza mai atenta se observa ca raspunsul care trebuie dat este ca aceasta achizitie NU genereaza obligatii pentru PFA neplatitor, decat daca se depaseste pragul de 10.000 euro:
ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
1 Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b sau c sau alin. 2, care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;

mihaela barta 2012-02-26 20:54:17

asta e dementa curata, mai ales ca este vorba cred despre antivirului BItdefender program romanesc si care, de anul asta, se vinde de catre o firma din Olanda, lucru pe care il observi abia dupa ce faci plata online si vine online si factura!

sunt in aceiasi situatia ca cel care a pus intrebarea; ce este de facut in prezent? returnarea produsului si facturarea sumei incasate ca donatie poate fi o solutie viabila? asta daca vor si ei, evident;


Articole conexe:


Ultima ora:
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Atentie contabili!

Respectati noile prevederi pentru aplicarea TVA-ului
O.U.G nr. 8 aduce modificari in ceea ce priveste aplicarea taxei pe valoare adaugata in 2014.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro
si descarcati GRATUIT Raportul Special

"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"!

Club Contabilitate


detalii aici


Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici

NU RATATI

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial