Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie si vanzare bunuri pe teritoriul unui stat tert. Care va fi tratamentul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: vanzare bunuri, achizitii, tva, codul fiscal, declaratia 300, inregistrare fiscala

In randurile de mai jos, avem o societate inregistrata in scopuri de TVA in Romania. Societatea A doreste sa cumpere materiale (cabluri) din Kazakhstan de la societatea B. Aceste materiale urmeaza sa fie vandute tot in Kazakhstan catre societatea C. In conditiile in care bunurile nu parasesc tara straina, vom vedea cum va trebui sa intocmeasca firma din Romania A factura catre firma C din Kazakhstan, precum si cum se vor raporta in Declaratia 300 atat achizitia, cat si livrarea. Vom vedea, de asemenea, daca firma din Romania trebuie sa se inregistreze firma in Kazahstan pentru a putea face astfel de operatiuni.

Iata raspunsul oferit de specialist:

Recunosc faptul ca nu cunosc  prevederile legislatiei fiscale din Kazastan astfel incat sa fiu in masura sa precizez daca aveti sau daca nu aveti obligatia inregistrarii fiscale in  Kazahstan pentru efectuarea operatiunilor mentionate de dvs.  Cunosc doar faptul ca legislatia fiscala din Romania nu obliga o persoana impozabila stabilita in Romania sa se inregistreze pe teritoriul altor state daca efectueaza operatiuni economice din sfera de aplicare a TVA in afara teritoriului Romaniei. Prin legislatia fiscala din Romania, astfel de operatiuni sunt considerate neimpozabile in Romania deoarece locul acestora nu este in Romania. Din acest  motiv  nu se datoreaza TVA bugetului de stat din Romania pentru operatiunile de vanzare efectuate  in afara Romaniei. Totusi, pentru astfel de operatiuni, societatea din Romania  datoreaza impozit pe profit pentru profitul impozabil obtinut.  

Pentru aplicarea unui tratament fiscal corect aferent operatiunilor desfasurate pe teritoriul Kazahstan, este recomandabil sa va adresati autoritatii fiscale din statul respectiv, inainte de realizarea acestora. In situatia in care nu exista  obligatia  inregistrarii fiscale  in Kazahstan, la vanzarea bunurilor, societatea A emite factura pe numele societatii C, conform prevederilor art. 319 "Facturarea" din Codul fiscal
aplicabil in Romania, completand informatiile impuse prin alin. (20). La rubrica TVA, inscrie mentiunea "neimpozabil in Romania art. 268 alin. (1) din legea nr. 227/2015". Pentru a fi impozabila in Romania d.p.d.v. al TVA, orice operatiune  trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele  patru conditii reglementate prin  articolul 268, alin. (1):  

1) operatiunile care reprezinta sau  sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau cu o prestare de servicii in sensul art. 270 – 272 din Codul fiscal sa fie efectuate cu plata;

2) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor sa fie  considerat  in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278;

3) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa fie  realizata de o persoana impozabila,  definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;

4) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 3 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol "Daca o operatiune indeplineste cumulativ conditiile prevazute la art. 268 alin. (1) lit. a), c) si d) din Codul fiscal, dar nu indeplineste conditia prevazuta la art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, operatiunea nu este impozabila in Romania."

Conform prevederilor art.  268 "Operatiuni impozabile" alin. (1), lit. b) locul de livrare a bunurilor  este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275  numai daca bunurile respective se gasesc pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, daca pentru operatiunile respective societatea din Romania nu trebuie sa se inregistreze fiscal in Kazahstan, valoarea operatiunilor respective se evidentiaza in jurnalele pentru TVA si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, la urmatoarele randuri:
- achizitia: la randul 26  "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau  neimpozabile…";
- vanzarea: la randul 3  "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei  (in UE sau in afara UE), precum si livrari  intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294   alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal………".


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei  - Consultant fiscal si expert contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie si vanzare bunuri pe teritoriul unui stat tert. Care va fi tratamentul TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016