Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie teren de catre PFA de la persoana fizica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: pfa, hg 44/2004, tva, achizitie teren

Intrebare: Un PFA sistem real, platitoare de TVA din 2011 care se ocupa cu constructia de cladiri, cumpara pe PFA cu contract de vanzare-cumparare (in trim IV_2011) in care este specificata si valoarea TVA, de la o persoana fizica (titularul PFA-ului) un teren cu constructii, teren pe care PFA-ul urmeaza sa construiasca un bloc de locuinte.

1. PFA-ul care cumpara terenul cu constructia de la persoana fizica (fara factura, numai contract vanzare-cumparare) fiind platitor de TVA la data cumpararii poate sa deduca TVA aferent terenului cumparat, avand in vedere ca persoana fizica care vinde trebuie sa plateasca TVA aferenta vanzarii (s-ar incadra la obligativitatea inregistrarii ca platitor de TVA) si in ce baza legala?

2.Se inscrie aceasta operatiune si cu ce valori in declaratiile pe care PFA-ul trebuie sa le depuna in 2012 aferente lui 2011 (declaratia 300, declaratia 394, declaratia 392)?

Raspuns:

Dupa cum se cunoaste, pentru deducerea TVA, in afara scopului achizitiei, cand bunul trebuie sa fie utilizat intr-o activitate supusa TVA, conform art. 146 din Codul fiscal, se impune ca si conditie formala existenta unei facturi corect intocmite. Lipsa facturii conduce la imposibilitatea exercitarii dreptului de deducere, iar procedura este agreeata la nivel comunitar prin Directiva CEE 112/2006 privind sistemul comun al TVA.
 
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici


Faptul ca la data achizitiei terenului, vanzatorul trebuia sa fie inregistrat in scopuri de TVA, si implicit bugetul statului va solicita colectarea TVA pentru vanzare, nu da dreptul cumparatorului (PFA cu cod valid de TVA) sa deduca TVA de la achizitie.
 
Conform legislatiei actuale (norme metodologice pentru art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, regasite la pct. 62 alin. (2) - (3) din HG 44/2004), vanzatorul are dreptul sa-si deduca in nume propriu TVA - ul de la eventualele achizitii in legatura cu vanzarea terenului supusa TVA.
 
Noi consideram astfel ca nu aveti dreptul sa deduceti TVA pentru aceasta achizitie, iar declararea in decontul de TVA 300 pentru achizitii netaxabile este facultativa. Pana la noi reglementari, achizitiile efectuate de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA nu se declara in declaratia 394.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie teren de catre PFA de la persoana fizica":
Rating:

Nota: 4.22 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016