Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii bunuri in Romania. Cum declaram in D390 si in decont?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Dec. 2016 Exclusiv
Tags: achizitii bunuri, achizitie bunuri, raportarea fiscala, cmr, decont tva, declaratia 390

Prin cele ce urmeaza, aducem in discutie, spre rezolvare, doua situatii: 1. Exista un furnizor roman de furaje, marfa soseste cu CMR din Danemarca si locul livrarii este Romania. 2. Exista un furnizor din Olanda de utilaje, utilajele sosesc din Cehia cu CMR si locul livrarii Romania. Stabilim, pentru ambele cazuri, care sunt conditiile declararii in ambele situatii atat in decontul de TVA (300), cat si in declaratia 390.

In prima situatie prezentata, operatiunea reprezinta pentru cumparatorul din Romania, societatea C,  o achizitie pe teritoriul national, fara a reprezenta o achizitie intracomunitara de bunuri, chiar daca bunurile respective sunt transportate  din Danemarca. Operatiunea respectiva reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri pentru furnizorul din Romania, societatea B, care are o relatie contractuala cu furnizorul A din Danemarca. Valoarea achizitiei efectuate, trebuie raportata de catre B, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 5 si la randul 18, cu report la randul 5.1 si 18.1, cat si prin declaratia cod 390 VIES, cu simbolul A.  Pentru vanzarea bunurilor cumparate de la furnizorul A, societatea B emite o factura cu TVA colectata 20%  pe numele societatii C din Romania, considerand ca efectueaza o livrare pe teritoriul national al Romaniei, taxabila in Romania.   

In functie de incadrarea furajelor in functie de codul NC, la vanzarea acestora pe teritoriul Romaniei, furnizorul B poate  aplica cota redusa conform prevederilor 291 alin. alin.   (4) lit. n)  "Cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal
se aplica pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti, pentru livrarea bunurilor care se incadreaza la urmatoarele coduri NC, indiferent de destinatia acestora:  ……. n) seminte si fructe oleaginoase, seminte si fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie si furaje, care se incadreaza la codurile NC 1201 - 1206, 1208, 1210, 1213 si 1214, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile 1201 10 00, 1202 30 00, 1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10;".
 
In cea de a doua situatie, operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare in care:

- societatea A din Cehia are calitatea de furnizor al bunurilor vandute de catre societatea B din Olanda;
- societatea B din Olanda (cod TVA din Olanda) are calitatea de  cumparator revanzator, fiind pentru societatea C din Romania un vanzator (seller). In acest caz, societatea B din Olanda realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA pentru care este obligata la plata TVA societatea C din Romania care si-a asumat aceasta responsabilitate prin comunicarea unui cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din Romania;
- societatea C din Romania este cumparatorul bunurilor vandute de catre societatea B care emite factura pe numele sau.
 
Avand in vedere ca Romania aplica masurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare, cumparatorul revanzator din Olanda   nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, desi se considera ca efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila  pe teritoriul Romaniei deoarece locul de sosire a bunurilor este in Romania.  In acest caz, obligat la plata TVA pentru achizitia efectuata este cumparatorul din Romania al bunurilor expediate de pe teritoriul Cehiei.   Obligatia de plata este indeplinita prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 la o baza de impozitare in lei determinata prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre partenerul din Olanda.
 
Avand in vedere ca beneficiarul  din  Romania este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, are  obligatia   sa  evidentieze achizitia intracomunitara efectuata  in jurnalele pentru TVA si sa raporteze valoarea operatiunii dupa cum  urmeaza:
- prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18 denumit   "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care   cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa) ", dar fara reportarea sumei la randul 5.1 si 18.1 denumit   "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este    obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul    este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din   care a avut loc livrarea intracomunitara" deoarece livrarea a fost efectuata din Cehia si cumparatorul revanzator este stabilit pe teritoriul Olandei;
- declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul A, prin inscrierea codului de tara NL, a denumirii cumparatorului revanzator  din Olanda care a emis factura si a codului de TVA din Olanda   inscris pe factura emisa, primita.
 
In concluzie, evidenta si raportarea fiscala se efectueaza prin inscrierea denumirii  si a codului de TVA al firmei din Olanda care a emis factura pe numele firmei din Romania, indiferent de statul membru de pe teritoriul caruia bunurile au fost expediate.  Practic, relatia contractuala exista intre firma din Romania si firma din Olanda, ca persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, in state membre diferite.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii bunuri in Romania. Cum declaram in D390 si in decont?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016