Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitare de bunuri. Inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: declaratii, plata tva, achizitie bunuri, cont 4426, inregistrari contabile

Dezbatem cazul unei firme care a achizitionat marfa din Germania de 1.400 euro cu mentiunea ca firma straina este neplatitoare de TVA, iar societatea romana este platitoare de TVA. Vom stabili cum intocmim inregistrarile contabile si ce declaratii se vor depune in cazul de fata.


Raspuns:
Operatiunea este taxabila in Romania, chiar daca furnizorul este persoana impozabila, neinregistrata in scopuri de TVA in Germania care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici. Astfel, se respecta definitia achizitiei intracomunitare de bunuri de la articolul 130^1, alineatul 1, conform careia achizitiile intracomunitare se refera la "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor".

De asemenea, prin art. 132^1 alin. (1) se reglementeaza in mod expres faptul ca locul unei achizitii intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

In acest caz, cumparatorul bunurilor din Romania, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa care se materializeaza prin formula contabila 4426 = 4427. Suma TVA se determina prin aplicarea cotei standard TVA de 24% asupra bazei de impozitare a TVA a carui echivalent in lei se determina prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul din Germania.  

Achizitia intracomunitara de bunuri se evidentiaza in jurnalele de TVA si se raporteaza d.p.d.v. fiscal prin decontul de TVA cod 300, la urmatoarele randuri:
-    corespunzator rulajului creditor al contului 4427, la randul 5 "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)", dar fara reportarea la randul 5.1 "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara"
-    corespunzator rulajului debitor al contului 4426 la randul 18 "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care: ", dar fara reportarea sumei la randul 18.1 "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea".

Raportarea se efectueaza si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, prin inscrierea urmatoarelor informatii:
-    tara DE;
-    denumirea furnizorului din Germania:
-    tipul operatiunii: simbolul A;
-    baza de impozitare.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii intracomunitare de bunuri. Inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Ajustare pozitiva a dreptului de deducere TVA (analiza)
Mai multe articole despre cont 4426
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016