Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitare de servicii si compensare. E obligatorie inregistrarea in ROI?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Iul. 2017 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, inregistrare roi, compensare, creantele

In analiza urmatoare, ca exemplu e data societatea A dintr-un alt stat UE care presteaza servicii de transport in interiorul Romaniei pentru firma B din Romania. Vom vedea daca societatea straina factureaza cu TVA sau fara, cu mentiunea ca firma B din Romania livreaza marfa firmei A din statul strain. Vom vedea si daca mai este necesara integistrarea firmei in ROI. Plata se face prin compensare.

Iata raspunsul specialistului:
 
A)Transport efectuat de catre o firma din Germania pe teritoriul Romaniei
Potrivit prevederilor art. 278 alin (2)  din Codul fiscal, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care acÅ£ioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
 
Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 291 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 292, 294, 295 sau 296 din Codul fiscal. Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 325 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa. In situatia in care beneficiarul, persoana impozabila stabilita in Romania, nu este inregistrat in scopuri de taxa si serviciul este taxabil, trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare pentru achizitii intracomunitare de servicii prevazute la art. 316 sau 317 din Codul fiscal.
 
Asadar,  factura va fi intocmita fara TVA, operatiunea fiind taxabila in Romania. Pentru achizitie intracomunitara de servicii, veti achita TVA  potrivit prevederilor art. 307 alin (2) prin efectuarea taxarii inverse potrivit prevederilor art.326 alin. (2)  din Codul fiscal.
 
B) Firma B din Romania livreaza firmei A din Germania marfa
 
Incepand cu anul 2017, prin OUG84/2016 nu mai exista obligatia inscrierii in  Registrul operatorilor intracomunitari. Practic, incepand cu 1 ianuarie 2017, toate persoanele impozabile inregistrate in scop de TVA, vor putea efectua operatiuni intracomunitare si vor figura cu codul de TVA valid in sistemul VIES.
 
C) Potrivit reglementarilor in vigoare, compensarea creantelor/datoriilor reciproce intre o societate comerciala romana si o societate comerciala straina nu este supusa niciunei restrictii specifice, fiind aplicabile prevederilor cu caracter general din Codul civil -art. 1615 si urmatoarele, in masura in care cele doua societati au convenit ca raporturile juridice dintre ele sa fie guvernate de legea romana.
 
Pentru compensarea creantelor/datoriilor reciproce ale unei societati comerciale romane si ale unei societati comerciale straine nu este necesara utilizarea vreunui model anume de proces-verbal (ordin) de compensare ci, pentru ca operatiunea de compensare sa poate fi inregistrata in contabilitate, este nevoie sa se intocmeasca un inscris bilateral in care sa se mentioneze facturile, contractele, notele de comanda etc. care au generat creantele/datoriile reciproce si modul in care se face stingerea sumelor in urma compensarii (se poate merge inclusiv pe modelul ordinelor de compensare folosite intre persoanele juridice romane).
 
Compensarile cu un partener extern sunt definite ca operatiuni nemonetare de natura balantei de plati, care se desfasoara fara transferarea de fonduri, in totalitate sau partial potrivit prevederilor art.51 din lit. i) din Regulamentul BNR nr. 4/2014 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei.
 
De mentionat art. 59 din acelasi act normativ potrivit caruia "rezidentii care realizeaza operatiuni nemonetare au obligatia sa raporteze letric aceste tranzactii la Banca Nationala a Romaniei - Directia statistica, pana la data de 20 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, prin completarea si transmiterea anexei nr. V.6.".
 
Astfel, aveti obligatia de a raporta aceste tranzactii la Banca Nationala a Romaniei - Directia Statistica.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii intracomunitare de servicii si compensare. E obligatorie inregistrarea in ROI?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016