Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii software. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: achizitie soft, regim tva, taxare inversa, inregistrari contabile

Intrebare: O societate romana inregistrata in scop TVA achizitioneaza din Elvetia mai multe softuri, atat in vederea revanzarii, cat si pentru necesitati proprii. Cum se considera acestea: achizitie de marfa sau servicii? Ce tratament fiscal se va aplica pentru aceste cazuri? In plus, daca pe aceeasi factura din tara straina mai este inscrisa o pozitie cu mentenanta licente, cum se va trata si declara aceasta?



Raspuns:

In functie de drepturile acordate prin contractele de achizitie, licentele pot fi incadrate atat la prestari de servicii, cat si la livrari de bunuri. Criteriul cel mai simplu de incadrare al acestor operatiuni este:

- la livrari de bunuri, in situatia in care se transmite un drept de proprietate asupra licentei (art. 128, alin. 1 "Este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar".);. In situatia in care licenta respectiva, achizitionata din Elvetia se incadreaza la "bun", firma dvs. trebuie sa intocmeasca formalitatile vamale de import.
- la prestari de servicii, in situatia in care se transmite un drept de folosinta al drepturilor de licenta (art. 129, alin. 1 "Se considera prestare de servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri, asa cum este definita la art. 128.")
 
Pentru incadrarea corecta d.p.d.v. al TVA a licentelor si a programelor software, la livrari de bunuri sau la prestari de servicii, va prezint cateva detalii preluate din reglementarile cuprinse in Codul fiscal si in normele de aplicare ale acestuia, sintetizate dupa cum urmeaza:

- la prestari de servicii se incadreaza furnizarea electronica a urmatoarelor tipuri de programe:
1. programele informatice software standard furnizate prin internet sau prin orice retea electronica, automatizata, care necesita o interventie umana minima. Programele informatice software standard reprezinta orice software produs ca un bun de folosinta generala care contine date preinregistrate si este comercializat ca atare. Consider ca licenta achizitionata de dvs. se poate incadra in aceasta categorie de soft.
2. programe informatice software personalizate, indiferent de modalitatea de furnizare: prin internet, prin retea electronica sau pe baza unui suport electronic Programul software personalizat este un program electronic creat, sau deja existent dar adaptat cerintelor specifice ale clientilor.
3. furnizarea de licente insotite de programele software standard aferente, salvate pe suporturi electronice care permit clientului instalare programelor respective pe diverse statii de lucru.
 
- la livrari de bunuri se incadreaza furnizarea de programe informatice software standard sau personalizate stocate pe suport electronic (discheta, CD, etc.), insotita de licenta prin care se interzice copierea si distribuirea programului furnizat, dar se permite instalarea programului pe un anumit numar de statii de lucru, egal cu numarul suporturilor electronice furnizate.
    
Aceste programe software se considera bunuri care se instaleaza, se implementeaza, se stocheaza si se utilizeaza ca atare, fara a suferi modificari. Programele software (stocate pe suport electronic) care cuprind la randul lor instructiuni de operare a programelor informatice standard, sunt considerate de asemenea bunuri iar furnizarea acestora se incadreaza la livrari de bunuri.
 
Sintetic, diferenta dintre licenta/soft (imobilizare necorporala) si licenta/soft (prestare de serviciu) se prezinta astfel:
 
- prestare de serviciu, daca:
- este adaptat la nevoile firmei, soft specific;
- de obicei este transmis pe cale electronica;
- se considera serviciu chiar daca este pe suport material;
- locul prestarii se considera locul unde este stabilit clientul, la locul "consumului". In acest caz, firma pe care o reprezentati aplica regula generala de taxare reglementata la articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal armonizate cu prevederile articolului 44 din Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei CEE nr. 112 din 2006 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor conform caruia "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice."
 
Practic, prin aceasta regula se prevede ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul", fiind respectat astfel principiul destinatiei serviciului, in Romania.
- nu se raporteaza prin declaratia cod 390 deoarece nu se incadreaza in categoria achizitiilor intracomunitare de servicii, prestatorul fiind stabilit in Elvetia;
- se raporteaza prin decontul 300 ca achizitie de serviciu prin aplicarea regimului de taxare inversa materializat prin formula contabila 4426 = 4427 si raportarea la urmatoarele randuri:
- randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care:.." , dar fara preluarea sumei la randul 7.1. Suma TVA raportata se preia din rulajul creditor al contului 4427;
- randul 20 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care:.." , dar fara preluarea sumei la randul 20.1. Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4426;
 
Astfel de servicii se incadreaza in categoria serviciilor furnizate pe cale electronica enumerate si definite prin articolul 125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii" la punctul 26:
1. furnizarea si conceperea de site-uri informatice;
2. mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor;
3. furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora;
4. furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date.
 
- bun, incadrat de catre cumparator la imobilizare necorporala, daca:
- este general, soft standard, de exemplu windows;
- este furnizat pe suport material: cd, memory-stick, discheta;
- se declara in decontul 300 ca livrare de bun;
- locul achizitiei este considerat locul unde se termina transportul.
 
In concluzie, este recomandabil sa contactati departamentul de logistica din cadrul firmei dvs. deoarece numai personalul specializat din cadrul acestui departament poate lua o decizie privind incadrarea operatiunii:
- daca operatiunea este o achizitie de servicii, operatiunea este impozabila in Romania in baza prevederilor art. 133 alin. 2 prin aplicarea regimului de taxare inversa;
- daca operatiunea este o achizitie de bunuri, trebuie intocmite formalitatile necesare pentru declararea acesteia ca import astfel incat suma TVA datorata sa fie achitata in vama, in baza declaratiei vamale de import.
 
Mentenanta licentelor se incadreaza in categoria prestarilor de servicii precizate la punctul 2 al articolului 125^1, caz in care se aplica regimul de taxare inversa in baza prevederilor art. 133 alineatul 2 deoarece "consumul" acestor servicii are loc in Romania, unde beneficiarul este stabilit.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii software. Regim TVA":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016