Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustare TVA. Efectele sentintei judecatoresti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: ajustare tva, legea 85/2006, insolventa

Intrebare: O societate a achizitionat, pe baza contractului comercial, materiale de la un furnizor in suma de 1450.000 lei, inclusiv TVA de 19%, in perioada 01 ianuarie 2005 - 25 februarie 2009, ramasa in sold neachitata din lipsa capacitate de plata. Furnizorul a fost declarat in stare de faliment si urmare actiunii judecatoresti, prin sentinta ramasa definitiva si irevocabila, instanta a dispus obligarea paratului X SA la plata sumei de 800.000 lei. Diferenta de 650.000 lei nu a fost admisa pe considerentul ca suma era prescrisa. Parata X SA nu a fost declarata in stare de insolventa. Se va ajusta TVA deductibil la parata beneficiara pentru suma de 650.000 lei cu ocazia inregistrarii in contabilitate a efectelor sentintei?


Raspuns:

Din intrebarea formulata am inteles ca societatea X, in calitate de cumparator, este obligata sa achite furnizorului doar suma de 800.000 lei, inclusiv TVA. in acest caz nu trebuie efectuata ajustarea sumei TVA deduse initial la momentul achizitiei bunurilor, fiind suficienta  plata sumei  inscrise ca datorata de plata prin  hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila. Plata sumei datorate se evidentiaza in contabilitate in baza extrasului de cont prin formula contabila 401 "Furnizori" = 5121 "Conturi curente la banci".
 
Ajustarea sumei TVA deductibile, deduse, nu trebuie efectuata  nici in situatia sumei neachitate de 650.000 lei incadrata la suma  prescrisa. Practic, suma prescrisa trebuie inregistrata in contabilitate prin formula contabila  401 "Furnizori" =  7588 "Alte venituri din exploatare". Suma din rulajul creditor al contului 7588 reprezinta venit impozabil si se supune impozitului pe profit.

Avand in vedere faptul ca niciuna din cele doua operatiuni (plata debitului si inregistrarea sumei prescrise) nu afecteaza TVA, valoarea acestora nu se inscrie in jurnalul pentru cumparari si nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 394. 
 
In concluzie, in situatia prezentata de dvs. nu se aplica, in oglinda, prevederile art. 138 lit. b) conform carora baza de impozitare a TVA bunurilor livrate sau a serviciilor prestate se ajusteaza de catre la furnizor  datorita declararii beneficiarului in faliment:  "in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului.

Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustare TVA. Efectele sentintei judecatoresti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016