Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustare TVA in cazul unei imobil cumparat in regim de taxare inversa. Care e procedura?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Ian. 2017 Exclusiv
Tags: ajustare tva, imobil, taxare inversa, perioada de ajustare, cladire, codul fiscal

Analiza noastra porneste de la situatia in care o societate platitoare de TVA a achizitionat o cladire in anul 2016 in regim de taxare inversa. Cladirea respectiva va fi inchiriata in regim de scutire conform art. 292 lit. f din Cod fiscal. Vom constata daca in aceste conditii de scutire se face ajustare de TVA deductibil.


In situatia in care cladirea este inchiriata in regim de scutire conform Art.292 alin.(2) alin.f) din Legea nr.227/2015 privind Noul Cod fiscal, se efectueaza ajustare TVA deductibila, tinand cont de  prevederile  Art.305 alin. (2), (3) si (4) .
 
In perioada de ajustare prevazuta la art. 305 alin.(2)  din Codul fiscal, in situatia in care intervin situatiile prevazute la art. 305 alin.(4) din Codul fiscal, se ajusteaza taxa pe valoarea adaugata deductibila aferenta bunurilor de capital si se evidentiaza in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care a intervenit evenimentul care a generat ajustarea.

Ajustarea reprezinta exercitarea dreptului de deducere, atunci cand persoana impozabila castiga dreptul de deducere potrivit legii, denumita in continuare ajustare pozitiva, sau anularea totala sau partiala a deducerii exercitate in situatia in care persoana impozabila pierde potrivit legii dreptul de deducere, denumita in continuare ajustare negativa.

Numarul ajustarilor poate fi nelimitat, acesta depinzand de modificarea destinatiei bunului respectiv in perioada de ajustare, respectiv pentru operatiuni care dau sau nu drept de deducere. Dupa expirarea perioadei de ajustare nu se mai fac ajustari ale taxei deductibile aferente bunurilor de capital.
 
In cazul bunurilor de capital pentru care persoana impozabila a aplicat prevederile Art. 297 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, perioada de ajustare incepe la data prevazuta la Art. 305 alin.(3)  din Codul fiscal.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea - Economist si expert contabil



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustare TVA in cazul unei imobil cumparat in regim de taxare inversa. Care e procedura?":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016