Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustari pentru pierderea de valoare. Cand sunt deductibile cheltuielile financiare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: ajustari, pierderea de valoare, titluri de valoare, profit impozabil, cheltuieli, titluri de parcticipare

In cazul urmator, stabilim in ce masura cheltuielile financiare privind ajustarile pentru pierderea de valoare a imobilizarilor financiare - cont 6863 prevazute in ordinul 20672013 pentru reevaluarea certificatelor verzi la sfarsitul exercitiului financiar sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.


Cu toate ca diferentele nefavorabile din evaluarea, la incheierea exercitiului financiar, a certificatelor verzi nu sunt tratate distinct in Codul Fiscal din analiza art. 20 si  21 rezulta ca aceste diferente (fie ca sunt cheltuiala sau venit) sunt luate in calcul la determinarea profitului impozabil.

Totodata, conform art. 19 din Legea 571/2003, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.

Normelor Metodologice date in aplicarea acestui articol enumera cateva exemple de elemente similare cheltuielilor, de interes pentru speta de fata fiind:
- diferentele nefavorabile dintre pretul de vanzare al titlurilor de participare proprii si valoarea lor de dobandire/rascumparare, inregistrate la data vanzarii titlurilor respective.
- Veniturile si cheltuielile generate de evaluarea ulterioara si executarea instrumentelor financiare derivate, inregistrate potrivit reglementarilor contabile, sunt luate in calcul la stabilirea profitului impozabil.

Un certificat verde este un titlul care atesta producerea din surse regenerabile de energie a unei cantitati de energie electrica. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie electrica pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata.

In consecinta, luand in considerare cele de mai sus, opinam ca diferentele inregistrate din evaluarea la finele anului a certificatelor verzi reprezinta elemente similare veniturilor care se impoziteaza (in cazul unei diferente favorabile), respectiv elemente similare cheltuielilor (in cazul unei diferente nefavorabile) deductibile la calculul impozitului pe profit.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu, expert contabil
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustari pentru pierderea de valoare. Cand sunt deductibile cheltuielile financiare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016