Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Analiza: Incasare avans pentru livrare intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: cod fiscal, livrari intracomunitare, tva, emitere factura, raportare, incasare avans

In situatia unei firme din Romania care incaseaza un avans in cadrul unei operatiuni triunghiulare, marfa pleaca din Italia si ajunge in Bulgaria. Societatea din Romania este cumparator revanzator. Vom stabili cum se declara in 390 si 300 incasarea avansului de la firma din Bulgaria (s-a emis factura fiscala de avans) si la ce rubrica.


In situatia prezentata, cumparatorul revanzator din Romania nu trebuie sa emita factura pentru avansul incasat de la cumparatorul bunurilor. In acest sens, aduc drept argument prevederile  punctului  2 alin. (14) din normele de aplicare ale art. 126 alin. (8) lit. b), din Codul fiscal cu privire la obligatiile fiscale ale  cumparatorului revanzator:

"(14) In cazul operatiunilor triunghiulare efectuate in conditiile art. 126 alin. (8) lit. b), daca Romania este al doilea stat membru al cumparatorului revanzator si acesta a transmis furnizorului din primul stat membru codul sau de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 153 din Codul fiscal, cumparatorul revanzator trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:

    a) sa emita factura prevazuta la art. 155 din Codul fiscal, in care sa fie inscris codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania si codul de inregistrare in scopuri de TVA din al treilea stat membru al beneficiarului livrarii;

    b) sa nu inscrie achizitia intracomunitara de bunuri care ar avea loc in Romania ca urmare a transmiterii codului de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 153 din Codul fiscal in declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal, aceasta fiind neimpozabila. In decontul de taxa aceste achizitii se inscriu la rubrica rezervata achizitiilor neimpozabile;

    c) sa inscrie livrarea efectuata catre beneficiarul livrarii din al treilea stat membru in rubrica rezervata livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa a decontului de taxa si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal urmatoarele date:

    1. codul de inregistrare in scopuri de TVA, din al treilea stat membru, al beneficiarului livrarii;
    2. codul T in rubrica corespunzatoare;
    3. valoarea livrarii efectuate."

 
          Astfel, dupa cum se poate constata, factura se emite, obligatoriu, doar pentru livrarea efectiva a bunurilor, considerata operatiune scutita cu drept de deducere a TVA. Valoarea avansului incasat nu trebuie  facturat, motiv pentru care nu se raporteaza nici prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES. Emiterea  facturii de avans  este optionala conform prevederilor de la pct. 72 alin. (1) din normele de aplicare ale articolului alin. 155 (14) din Codul fiscal:  

"Persoana impozabila nu are obligatia de a emite facturi conform art. 155 din Codul fiscal pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 143 alin. (2) din Codul fiscal".

Optiunea de emitere a facturii in cazul incasarii unui avans  este reglementata prin normele de aplicare ale art. 134^3 alin. (2) la pct.  16^3 " Pentru incasarea de avansuri in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri nu intervine exigibilitatea taxei conform prevederilor art. 134^3 alin. (2) din Codul fiscal. Daca persoana impozabila opteaza pentru emiterea facturii anterior faptului generator de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv in cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii, conform art. 134^3 alin. (1) din Codul fiscal.


(2) Exigibilitatea determina perioada fiscala in care livrarea intracomunitara scutita se inregistreaza in decontul de taxa pe valoarea adaugata prevazut la art. 156^2 din Codul fiscal si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal."

      In concluzie, incepand cu anul 2013, emiterea facturii pentru incasarea unui avans de la un cumparator din UE  nu mai este obligatorie. Emiterea facturii este obligatorie doar pentru livrarea intracomunitara de bunuri, aspect care rezulta din prevederile art. 155 alin. (14) din Codul fiscal:

 "(14) Pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile art. 143 alin. (2), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei."

      Totusi, daca factura de avans  a fost deja emisa, valoarea acesteia se raporteaza similar unei  livrari intracomunitare de bunuri, la randul 1 din decontul de TVA cod 300 denumit "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal " si cu simbolul T prin declaratia informativa cod 390 VIES.

        Avand in vedere faptul ca exigibilitatea TVA intervine la data emiterii facturii de avans, operatiunea se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390 care se transmite pentru luna in care s-a emis factura, de exemplu pentru luna iunie 2014 cu termen de transmitere cel mai tarziu in data de 25 iulie 2014.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Analiza: Incasare avans pentru livrare intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016