Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anulare cod de inregistrare TVA. Ce consecinte apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: anulare cod tva, declaratia 088, depasire plafon tva, livrari

Pentru o societate, la 7.12.2015 se anuleaza codul de TVA. Se intocmesc facturi cu TVA baza 100 lei, iar TVA colectat e de 24 lei. Stabilim daca se fac inregistrarile contabile: 411= 707, 4427. In conditiile in care avem baza livrari, TVA aferent si baza aprovizionari si TVA aferent, stabilim ce TVA plateste firma catre stat in luna urmatoare.








In situatia in care societatea nu va indeplini criteriile de inregistrarea ca urmare a procesarii prin sistemul informatic al A.N.A.F. a informatiilor preluate din  formularul cod 088 "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA", va fi incadrata in categoria persoanelor impozabile al caror cod de TVA este anulat din oficiu conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. h) Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol:

.....h) daca persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si in termenele stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrarea Fiscala.

Practic, urmare intocmirii formalitatilor de inregistrare la depasirea plafonului, societatea respectiva este inregistrata in scopuri de TVA deoarece indeplineste conditia de inregistrare cu privire la plafon,  dar, urmare procesarii informatiilor din formularul cod 088,  inregistrarea este urmata imediat de anularea din oficiu a codului de TVA alocat la inregistrare.

Anularea inregistrarii se efectueaza  conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. h) din Codul fiscal deoarece societatea nu indeplineste criteriile de inregistrare reglementate prin O.M.F.P. nr. 17 din  7 ianuarie 2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, modificat prin O.M.F.P. nr. 1964 din 24 iulie 2015. Inregistrarea si anularea se efectueaza prin programul informatic al A.N.A.F. care proceseaza informatiile primite prin formualrul cod 088, dar care nu precizeaza criteriul/criteriile neindeplinite astfel incat sa poata fi corectate de catre persoana impozabila in cauza.

Astfel, avand statul de platitoare de TVA, dar cu cod TVA anulat,  societatea suporta consecintele fiscale negative reglementate prin art. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal alin.  (1^3) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) si h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VI, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.

Pana la reinregistrarea in scopuri de TVA, societatea respectiva  reintregeste  costul de achizitie al bunurilor si al serviciilor cu suma TVA deductibila care nu poate fi dedusa in perioada de anulare a codului de TVA. In ceea ce priveste TVA colectata pentru operatiunile taxabile, suma trebuie raportata organului fiscal competent prin  formularul cod 311, iar TVA colectata se adauga la pretul /valoarea vanzarilor produselor si serviciilor.

Asadar, pentru luna decembrie 2015, aveti obligatia colectarii, platii TVA si a raportarii prin formularul 311.

Astfel, nu se poate deduce TVA, in perioada in care societatea nu este inregistrata in scop de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal.
Inregistrarea TVA colectata din facturile / bonurile fiscale emise nu se inregistreaza in contul de TVA 4427, ci in contul 446 / analitic TVA.

De plata aveti ceea ce inregistrati in contul 446/analitic TVA colectat (24 lei din exemplul dvs).

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anulare cod de inregistrare TVA. Ce consecinte apar?":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016