Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anulare inregistrare in scopuri de TVA. Procedura rambursare TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: tva, omfp 263/2010, oanaf 1308/2009

Intrebare: O persoana fizica a construit si vandut apartamente si a fost inregistrata din oficiu, retroactiv, ca platitoare de TVA incepand cu luna august 2006. In luna decembrie 2011 persoana fizica depune decont de TVA cu optiune de rambursare (organul fiscal a colectat TVA pe care persoana fizica l-a achitat. Dreptul de deducere i se acorda la primul decont dupa inregistrarea ca platitor de TVA). Deoarece nu mai realizeaza venituri din activitati economice doreste scoaterea din evidenta ca platitor de TVA , potrivit art. 152 (7) Cod fiscal. Poate solicita scoaterea din evidenta pana la 20 ianuarie 2012 daca nu s-a solutionat pana atunci rambursarea?



Raspuns:

Din pacate, actualele prevederi stabilite de art. 152 alin. (7) din Codul fiscal , in vigoare de la 01 ianuarie 2011, privind radierea persoanei impozabile inregistrata in scopuri de TVA, pana pe data de 20 ianuarie a anului urmator, daca in anul anterior a realizat o cifra de afaceri mai mica decat plafonul de scutire, aceste prevederi nu sunt corelate cu prevederile de la art. 147^3 din Codul fiscal , act normativ ce reglementeaza rambursarea TVA, in sensul ca nu dispun asupra consecintelor in cazul de fata.

Desigur, avem cateva acte normative ajutatoare, cum sunt OMFP 263/2010 privind aprobarea procedurii de solutionare a deconturilor de TVA cu sume negative cu optiune de rambursare sau OANAF 1308/2009 pentru solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA prin stingere, compensare sau restituire.

Aceste acte normative reglementeaza prin similitudine cateva situatii, cum sunt:

a) stabilesc procedura controlului faptic;
b) stabilesc modul de restituire a decontului de TVA cu suma negativa mai mica de 5000 lei, ce se poate restitui contribuabilului la lichidarea persoanei impozabile, cu procedura de control.

Astfel, consideram ca putem exprima o opinie, respectiv:

a) pana in data de 20 ianuarie 2012, puteti depune declaratia de mentiuni privind radierea inregistrarii in scopuri de TVA;
b) solutionarea rambursarii TVA se face conform procedurilor existente la data solicitarii rambursarii, exprimata prin decontul cu optiune de rambursare, fara sa fie conditionata de radierea persoanei impozabile.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anulare inregistrare in scopuri de TVA. Procedura rambursare TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016